Toimittaja: Kari Kaulanen

Poistuin vuoden alussa Facebookista. Sen lisäksi, että se vei kohtuuttomasti aikaa monet sen keskusteluista nostivat verenpainetta, ärsyttivät, suututtivat tai aiheuttivat vain pahaa mieltä.

Pysyttelin poissa yli kaksi kuukautta. Sinä aikana luin enemmän kirjoja kuin viime vuonna yhteensä. Lisäksi kirjoitin oman kirjani lähes valmiiksi sekä toimitin ja taitoin kaksi muuta kirjaa.

Silti aikaa jäi paljoon muuhunkin, muun muassa ulkoilemiseen ja kotitöihin. Mikä parasta, olo oli paljon rauhallisempi.

Se, että palasin naamakirjaan johtui koronasta. Ehdimme nimittäin Espanjaan ennen kuin tilanne muuttui Suomessa vakavaksi, Espanjasta puhumattakaan.

Facebook oli paras tapa seurata erityisesti Espanjan tilannetta. Useissa ryhmissä on pitkään Espanjassa asuneita suomalaisia, jotka ymmärtävät kieltä ja pysyvät siksi ajan tasalla. Sieltä sai myös erinomaisia käytännön neuvoja. Ne olivat tarpeen varsinkin jälkimmäisellä viikolla, jonka vietimme karanteenissa neljän seinän sisällä.

Suomeen palattuani en ole kuitenkaan jättänyt Facebookia uudelleen, vaan seurannut sitä päivittäin.

Koronan myötä keskustelujen sävy on muuttunut. Ihmisillä tuntuu olevan enemmän yhteishenkeä. Erilaisia haasteita ja kilpailuita tulee päivittäin.

Milloin arvuutellaan, missä ammatissa esimerkiksi kymmenestä vaihtoehdosta en ole työskennellyt, milloin sitä, millaista autoa en ole omistanut. Muusikot kyselevät, ketä seuraavista laulajista en ole urani aikana säestänyt, ja musiikin kuuntelijat taas arvauttavat, kenen konsertissa en ole ollut. 

Kolarin kirkonkylän aikamatka -ryhmässä on ainakin parina iltana järjestetty tietokilpailu kirkonkylän historiasta. Ja lisää on tulossa.

Kaikki nuo ovat tämän ajan yhteisöllisyyttä ja auttavat hetkeksi unohtamaan ikävät asiat.

Valitettavasti Facebookin kielteinen puolikin on edelleen olemassa. Jälkiviisaat ja etuviisaat tietävät, miten koronakriisi olisi pitänyt tai pitäisi hoitaa eivätkä vihapuheeksi luokitellut kommentitkaan loista poissaolollaan.

Facebookin samoin kuin muidenkin somekanavien käyttäjille on olemassa kaksi hyvää ohjetta, joita noudattamalla välttyy monelta ikävyydeltä.

Älä kirjoita henkilölle tai henkilöstä mitään, mitä et voisi sanoa hänelle naamatusten.

Jos tai kun avaat korkin, sulje some. Ja pidä se kiinni.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?