Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Mustaksi joutseneksi nimetään erittäin epätodennäköinen tapahtuma, jonka seuraukset ovat yleensä hyvin vakavat, jopa katastrofaaliset. Virusepidemia lieveilmiöineen on tuonut mukanaan jopa mustien joutsenten parven.

Mutta mukana on myös valkeita lintuja. Länsimainen minäkeskeinen kulttuuri on ottanut osumaa. Itsensä toteuttamisen ja vapauden sekä henkilökohtaisen itsenäisyyden eetos näyttäytyy tympeässä valossa. Minän ulkopuolella onkin yhtä arvokkaita ihmisiä kuin minäitse.

Mustien lintujen alla halu yhteiseen vastuunkantoon on noussut. Vapaaehtoiset taloyhtiöissä ja esimerkiksi urheiluseuroissa haluavat varmistaa, että heikoimmatkin pysyvät kelkassa.

Iltahuuto- laulutuokio kerää kerrostalojen asukkaita laulamaan yhdessä avonaisten ikkunoiden tai parvekkeiden ääressä. Minästä tuli me.

Espanjasta lähti liikkeelle tempaus osoittaa kunnioitusta hoitohenkilökunnan työpanokselle taputtamalla joka ilta kello 20. Se saapui Suomeenkin viime lauantaina. Motto kuuluu: juhlistetaan terveydenhuollon parissa työskenteleviä ja sitä mahdollistavia arjen sankareita! Myös siivoojien, roskakuskien ja bussinkuljettajien työn arvostus on noussut. Näkymätön on tullut näkyväksi.

Luonnonvara- ja maatalousalan oppilaitokset, ammattikorkeakoulut ja yliopisto ovat heränneet maatilayrittäjien hätään. Apua tarvitsevat viljelijät voivat saada apukäsiä tiloille heidän sairastuttuaan. Opiskelijoille järjestely antaa mahdollisuuden suorittaa opintojaan käytännön töissä, vaikka oppilaitokset ovat kiinni.

Etätöiden lisäännyttyä ja koulujen suurelta osin sulkeuduttua perheet viettävät enemmän aikaa yhdessä. Vanhemmat säästyvät isolta rumbalta viedä lapsiaan mitä moninaisempiin harrastuksiin.

Ihmiset ovat yhteyksissä ystäviinsä, joiden kanssa yhteydenpito oli kiireessä hiipunut. Yhteisen kokemuksen jakaminen tuntuu yhä merkityksellisemmältä.

Ihmiset ovat löytäneet luonnon tarjoaman rauhan ja virkistyksen, mikä ei maksa mitään ja antaa paljon.

Joudumme karsimaan turhaa kulutusta. Olemme siitä huolimatta yhä elossa. Lähestymme hetkittäin kestävämpää elämäntapaa. Kaupunkien ilma on puhtaampaa. Mikä ihmeellisintä, Pekingissä näkyy taas sininen taivas. Sitä vasten valkoiset joutsenet ovat kaunis näky.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?