Toimittaja: Kaisu Niska

Tämän kuluvan talven erikoisista ilmoista on riittänyt puheenaihetta koko Suomessa. Etelä-Suomessa kukkivat jo vuokot ja kirsikkapuut, eikä lumesta ole tietoakaan, ei ole ollut koko talvena. Eikähän siellä ole ollut talveakaan, siis sitä niin sanottua termistä talvea.

Terminen talvi lasketaan alkaneeksi, kun ilman keskilämpötila on ainakin viikon ajan pysyvästi nollan alapuolella, siis pakkasella. Täällä meillä on sentään terminen talvi, mutta muuten on kyllä ollut aika erikoista.

Säänvaihtelut ovat olleet voimakkaita. Kovia pakkasia on ollut vain muutamana päivänä, ja pakkasjakso on jäänyt aina vain pariin päivään. Kohta pakkasen jälkeen on sää lauhtunut niin, että pian on jo sadellut vettä, tai ainakin räntää.

Ja räntää on kyllä riittänyt. Harvemmin on tullut kevyttä pakkaslunta.

Märkää räntälunta on satanut varsinkin viime päivinä taas siinä määrin, että vähän jokaisella alkaa hermo kiristyä. 

Omalta osaltani mietin jo miltei tosissani auton vaihtoa. 

Olen ollut varsin tyytyväinen pieneen ”kauppakassiini” aikaisempina vuosina, mutta niinä vuosina autoni onkin selvinnyt talvista jäämättä kiinni ainakaan useampaa kertaa vuodessa. Tälle talvelle saan laskea jo neljä tai viisi kiinni jäämistä, johtuen tuosta märästä raskaasta lumimassasta, mitä matalalla maavaralla oleva autoni ei pysty edellä pukkaamaan.

Olen ollut kiinni – tai siis autoni on ollut kiinni, omalla kotipihalla, tien risteyksissä sekä ainakin yhdellä kirkonkylän parkkipaikalla. Parkkipaikalta selvisin omin avuin, omalta kotipihaltani en.

Siitäkään huolimatta, että edellisenä iltana oli pihallani käynyt traktorimies.

Jotkut vääräleukaiset ovat vinoilleet minulle, ”hanki auto”, ja täytyy todeta, että sama ajatus on tullut mieleen itselläkin.

Maasturi olisi näillä leveysasteilla melkoisen hyvä talviauto.

Eri asia sitten, miten pienikokoinen naisihminen sitä maasturia ajaisi. 

En ole koskaan ollut mikään kesäihminen, en kesästä ja kärpäsistä (sääskistä) nauttiva kesän lapsi, mutta nyt odotan kesää enemmän kuin koskaan. Ihan vain sen takia, että kesällä luultavasti ei sada lunta, tai jos sataakin, niin ainakin vähemmän kuin nyt keväällä.

Eikä se lumi ainakaan kinostu valleiksi, joissa auto jäisi kiinni.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?