Toimittaja: Kaisu Niska

Kiertelen kaupassa, kun kuulen jonkun lähelläni niiskuttavan. Sitten vielä aivastus.

Voi kamalaa! Ei kai se korona...?

Katson vaivihkaa niiskuttajaa. Ei taida olla paikallisia, en tunne, en ole nähnytkään.

Apua, mistä lienee tullut tänne, näyttääkö jopa ulkolaiselta?

Onko ihan aasialaisia piirteitä, voi hyvänen aika sentään!

Hipsin vaivihkaa, mutta nopeasti kauemmaksi ja pois kaupasta. Nyt äkkiä kotiin pesemään kädet, vaikka eihän se tähän virukseen auta. Hengitysteistähän se leviää ja samaa ilmaahan tuli jo hengitettyä.

Voi hyvät ystävät, nyt on virustartunta ihan varma. Apteekkiinko tässä täytyy mennä, jos jotakin troppia saisi. Vaikka eihän niistäkään mitään apua ole, kuolee sitä kuitenkin.

Pysähdy! Hengitä! Rauhoitu!

Nyt on flunssakausi, ihmiset sairastavat täysin normaalia lentsua. Sekin on kurja tauti, mutta ei kuolemaksi.

Kun tuli epäily koronaviruksen leviämisestä Lappiin ja asiaa vasta tutkittiin, kuulosti joidenkin puheessa jo täysin varmalta, että virus on jo täällä.

Ihmiset hysterisoivat niin helposti nykyään, johtuen salamannopeasta tiedon – ja huhujen! – leviämisestä.

Koronavirus on paha ja tappava, ainakin Kiinassa, jossa luultavimmin tähän mennessä tautiin kuolleet ovat köyhän alueen ihmisiä ja valmiiksi ehkä aliravittuja ja huonokuntoisia.

Rokotetta virusta vastaan kehitellään, toiveena jopa, että se valmistuisi 16 viikossa. Kannatan optimismia, mutta rajansa kaikella; ihmisiin pistettävää rokotetta ei kehitetä tuossa ajassa.

Kuinka peloissamme meidän sitten täytyisi täällä Suomessa olla?

En olisi vielä ollenkaan peloissani, en ainakaan koronaviruksen vuoksi.

Meidän oma kausi-influenssamme on heikkokuntoisille vanhuksille luultavasti yhtä vaarallinen kuin koronavirus Kiinassa. Joka talvi meilläkin kuolee useita ihmisiä kausi-influessaan ja jopa niinsanotusti ”terveet” työikäiset joutuvat pitkäksi aikaa sängyn pohjalle.

Toki, mikäli kyseinen virus todellakin leviää Suomeen ja alkaa tappaa ihmisiä täällä, saatan perua puheeni sen tavallisuudesta.

Toistaiseksi ainoa Lapille aiheutunut harmi on siinä, että ryhmälennot Kiinasta on peruutettu, mikä vaikuttaa lappilaisten matkailuyrittäjien ja majoittajien kevätkauteen.

Ryhmälennot jatkunevat kuitenkin taudin kuriin saamisen jälkeen.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?