Toimittaja: Kaisu Niska

Minusta on tullut silakka.

Se tapahtui nopeasti ja yllättäen, kun sain ystävältäni kutsun Facebook-ryhmään nimeltä Silakat. Kutsun saatuani mietin hetken aikaa, mistä on kyse – liekö joku kalaruokaryhmä?

Ensimmäisenä tulivat mieleeni silakkapihvit, jotka olivat kyllä erinomaisia, mutta joiden vuoksi jouduin hankaluuksiin.

Vuosikymmeniä sitten kurkkuuni tarttui silakanruoto, jonka takia siskoni joutui kuskaamaan minut paikalliseen terveyskeskukseen. Siellä kurkkuni puudutettiin ja ruotsinkielinen lääkäri sai napattua ruodon pois.

Sitä hän sitten katseli pihtien päässä ja päivitteli, ”juu-u, det är strömmingben” ja näytti oikein hoitajallekin sitä suurta ihmettä.

No, onneksi en tuominnut ja hylännyt kutsua tarkistamatta. Kysehän ei todellakaan ole kalaruokaryhmästä, vaan kansanliikkeestä, joka on italialaisen sardiiniliikkeen vastine.

Italiassa sardiineja on jo kymmeniätuhansia, vaikka neljän bolognalaisnuoren perustama kansanliike sai alkunsa vasta muutama viikko sitten.

Suomessa silakkaliike perustettiin joulupyhänä, ja se on saanut jo tähän mennessä tuhansia kannattajia. Liikkeen tavoitteena on olla rauhanomainen vastavoima populistiselle, vihaa ja rasismia provosoivalle politiikalle. Ryhmä on myös puoluepoliittisesti sitoutumaton ja siihen ovat tervetulleita mukaan kaikki, joiden arvomaailma vastaa ryhmän arvoja.

Silakka, samoin kuin sardiini, on pienenpieni kala. Voimaton ja avuton yksinään.

Mutta kumpikaan noista kaloista ei ui meressä yksinään. Ne uivat parvessa.

Silloin niillä on joukkovoimaa, jolla ne voivat hätistää pois isomman saalistajakalan.

Toivon sydämestäni, että niin suomalaiset silakat kuin italialaiset sardiinit saisivat seurakseen pieniä parvikaloja kaikissa maailman maissa, ja tämä väkivallaton, rauhaa ja ihmisten erilaisuutta puolustava kansanliike saisi aikaan suuren muutoksen kaikkialla.

On jo aika, että ihmiset nousevat vastustamaan pahuutta.

Silakkaliikkeen sivulla ehdoteltiin eri paikkakunnille perustettavaksi myös paikallisia silakkaryhmiä, jotka voisivat järjestää omia tapahtumiaan ja mennä valtakunnallisiin tapahtumiin yhtenä ryhmänä.

Kuinkas´son, onnistuisiko meillä tornionlaaksolaisilla perustaa oma #silakkaliike?

Ja onko meidän kalamme silakka vai muikku?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?