Toimittaja: Kari Kaulanen

Kun aloin kirjoittaa tätä, etsin netistä Jouluradion. ”Kattojen päällä on lunta, tonttu ei vaan saa unta”, sieltä kuului. Tuttu joululaulu, mutta outo esittäjä, ei, vaan esittäjät, mies ja nainen.

Musiikki kuljettaa muistoja ja tunnelmia. Ainakin omalla kohdallani – ja uskon, että monen muunkin kohdalla – joulutunnelma löytyy lapsuusmuistoista.

Äitini oli viimeisen päälle jouluihminen. Viimeistään joulukuun alussa seinille ilmestyivät joulutaulut. Ne olivat kaikki ruotsalaisen Jenny Nyströmin tekemiä. Niinpä minulle ainoita oikeita tonttuja ovat juuri nuo Nyströmin luomat, helposti tunnistettavat hahmot.

Se, että joulukuusi oli kaunis, oli äidille tärkeää. Muistan, että ainakin kaksi kertaa isä joutui hakemaan uuden kuusen, kun hänen tuomassaan oksat olivat jollain kantilla liian pitkät tai liian lyhyet.

Tärkeintä oli kuitenkin joulumusiikki. Radio oli auki aamusta iltaan. Sieltä ovat peräisin myös ne laulut, jotka saavat minut vieläkin kokemaan ainakin häivähdyksen joulun tunnelmasta.

Noita lauluja ei ole monta, ja kun ajattelen tarkemmin, huomaan niiden liittyvän joulupukin odotukseen. Sehän lapsuuden jouluissa oli jännittävintä.

Tanskalaista alkuperää oleva Nissepolkka on minun joululaulusuosikkini numero yksi. Eikä mikä tahansa versio, vaan se, jonka esittää kolmen naisen muodostama Sing Song Sisters.

Toinen, lähes yhtä tärkeä, on amerikkalaislähtöinen Tonttuparaati esittäjinään Brita Koivunen, Laila Kinnunen ja Vieno Kekkonen.

Molemmista on tehty lukemattomia versioita, mutta minulle nuo ovat ainoat oikeat.

Hartaista joululauluista yksi on minulle ylitse muiden: Jouluyö, juhlayö.

Nykyään kuuntelen harvoin radiota. Siksi kuulen harvoin myös joululauluja. Tietenkin niitä voi kuunnella erilaisista nettipalveluista vaikka vuorokauden ympäri, mutta sellainen ei ole omiaan luomaan joulutunnelmaa.

Yleensäkin joululaulujen levyttäminen on mennyt mahdottomiin. Lähes jokainen itseään jonkin sortin artistina pitävä iskelmätähdistä rokkareihin ja oopperalaulajista räppäreihin hikoilee kesällä studiossa tekemässä omia tulkintojaan vanhoista joululauluista.

Kuin vakuudeksi Jouluradiossa soi tällä hetkellä Veeti Kallion esittämänä Jean Sibeliuksen säveltämä On hanget korkeat nietokset. Yksi versio kymmenien joukosta.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?