Toimittaja: Kari Kaulanen

Vuonna 2016, kun postilakia oltiin muuttamassa, kirjoitin asiasta Näin son -palstalle otsikolla ”Palaammeko menneeseen?”. Silloin puhuttiin postilain uudistamisesta ja siirtymisestä kolmipäiväiseen jakeluun.

Meneillään oleva Postin lakko sai jälleen pohtimaan asiaa.

Kerroin kirjoituksessa siitä, kuinka muutettuani Turtolaan vuonna 2001 pääsin maakuntalehden osalta varhaisjakelun piiriin. Sellaiseen en ollut tottunut aiemmassa elämässäni.

En maininnut jutussani näköislehtiä, vaan kirjoitin nimenomaan paperilehtien jakelusta. Tosin taisin itse jo silloin lukea Helsingin Sanomien sähköistä versiota.

Nykyisin luen Hesarin lisäksi myös Lapin Kansaa ja Suomen Kuvalehteä näköislehtenä. Minun mielestäni näköislehden lukeminen on helpompaa kuin paperilehden, ainakin jos käytössä on tabletti. Lisäksi lehden voi lukea yleensä ilmestymispäivänä jo puolenyön jälkeen, kuten esimerkiksi Meän Tornionlaakson, eikä tarvitse jännittää, tuleeko lehti laatikkoon ja milloin.

Sähköisen näköislehden painojälki ei myöskään vaihtele, kuten paperilehdessä voi käydä esimerkiksi paperilaadun epätasaisuuden vuoksi.

Vaikka talouteen tulisi vain yksi sanomalehti päivässä, lehtipino kasvaa yllättävän nopeasti. Jos tulee useampia lehtiä, niitä saa kiikuttaa keräyspisteisiin viikoittain.

Luulen myös, että useimmat heistäkin, jotka vierastavat näköislehden lukemista, selaavat päivittäin uutisia erilaisilta nettisivuilta.

Postin lakon aikana on mainio tilaisuus testata näköislehteä. Siihen ei tarvitse silti siirtyä kokonaan, sillä varmaan paperiset lehdet säilyvät vielä pitkään, joskin Posti omalla toiminnallaan edesauttaa muutosta.

Myös Meän Tornionlaakson tilauksia on peruttu, koska lehden saaminen on epävarmaa. Taas kerran on pakko muistuttaa, että kertaakaan lehti ei ole jäänyt valmistumatta ajoissa. Siitä eteenpäin sen kohtalo ei ole enää tekijöiden käsissä, vaan jakelijan, tässä tapauksessa Postin.

Muistutettakoon vielä siitäkin, että paperilehden tilaus mahdollistaa lehden lukemisen sähköisenä.

Minua hämmästyttää se, kuinka kielteisesti monet suhtautuvat näköislehteen. Tekee mieli kysyä, että onko paperi tärkeämpää kuin sisältö, joka näköislehdessä on usein jopa laajempaa kuin paperilehdessä. Jos niin on, lehtien toimituksissa tehdään paljon turhaa työtä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?