Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Kolttasaamelainen toimittaja Sara Wesslin on valittu maailman sadan vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon.

Hänen suuri ansionsa on, että hän on edistänyt saamenkielen asemaa muun muassa edesauttamalla rahoituksen saamista uhanalaisen koltansaamen säilyttämiseksi. Lähes tulkoon kuolleeksi diagnostisoitu kieli on kokemassa vahvan paluun. Paitsi kielestä kyse on samalla identiteetistä ja omista juurista.

Mikael Agricola teki suomenkielelle aikoinaan sen, mitä kirjoitetulle kolttasaamelle alettiin tehdä 1970-luvun alussa; luoda omaa kirjakieltä.

Suomenkielen rappiosta on puhuttu pitkään. Sen käyttöala on kapeutunut. Kielemme taistelee elintilasta englannin kanssa.

Englannista on tullut korkeakoulutuksen, tieteen, yritysmaailman sekä EU-toimielinten äidinkieli. Sen kasvanut elintila näkyy myös mediassamme uutisvirran angloamerikkalaisuutena.

Yliopisto-opetuksessa yksinomaan englanninkielisten ohjelmien määrä on noussut. Opetuksessa käytetään englanninkielisiä termejä, koska niille ei ole suomenkielisiä vastineita. Valtaosa kotimaisesta tutkimuksesta ja merkittävä osa väitöskirjoistakin julkaistaan vain englanniksi. Money talks.

On tärkeää pohtia, voimmeko puhua ja kirjoittaa suomeksi kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan väliltä; tieteestä, taiteesta, taloudesta, arjestamme. Kieli on ihmisen ajattelun ja vuorovaikutuksen perusta. Se luo yhteistä maailmaa ja kulttuuria. Missä muualla syytetään impivaaralaisuudesta tai varotaan kelirikkoa!

Äidinkielellä voimme kuvata hienoimpiakin sävyjä ja vivahteita. Hankikannolla ja nietoksella on vissi ero. Kielen varaan rakentuu kansallinen muistimme. Havuja, perkele!

Kotimaisten kielten keskuksen mukaan suomenkielen säilymisessä on kysymys myös demokratiamme säilymisestä niin, etteivät tieteellinen ja taloudellinen eliitti erkaannu muusta väestöstä.

Olen saanut välittää äidinkielelläni lehden lukijoille jotain jokilaakson ihmisten ja tapahtumien moninaisuudesta ja rikkaudesta viimeisten reilun seitsemän kuukauden ajan. Määräaikainen työsuhteeni loppuu tänään lukuunottamatta ensi viikolla julkaistavaa kahta juttua. Kiitän lukijoita, haastateltujani, tapahtumien järjestäjiä sekä työnantajaani kuluneesta ajasta.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?