Toimittaja: Kari Kaulanen

Ostin ensimmäisen tietokoneeni vuonna 1989. Sillä pystyi jo maksamaan laskuja. Helppoa se ei kuitenkaan ollut.

Yhteyden luominen modeemilla oli kuin avaruusmatka. Ensin kuului valintaääni, sitten vastaanottajan puhelinnumerossa olevien yksittäisten numeroiden määrä nopeita, erikorkuisia piipahduksia. Sen jälkeen oli vuorossa jos minkälaista surinaa, kurahdusta, vinkunaa ja narinaa (entisenä sähköttäjänä olin kuulevinani myös morsetusta) kunnes kohina kertoi yhteyden muodostuneen.

Nopeus oli mitä oli, mutta laskujen maksaminen yleensä onnistui.

Seuraava vaihe oli ISDN, jonka nopeus oli ruhtinaalliset 64 kilobittiä sekunnissa eli yhden megabitin lähettäminen tai vastaanotto kesti yli 15 sekuntia.

Sitten tuli Leonardo-niminen laite, joka tuplasi nopeuden, mutta se vaati kaksi puhelinliittymää. Esimerkiksi lehden materiaalien lähettämiseen se riitti, kun oli pakko. Lähetys illalla päälle ja aamulla jännässä katsomaan oliko yhteys katkennut. Usein oli. Ei auttanut kuin aloittaa alusta.

Seuraava vaihe, ASDL, oli jo niin nopea, että tuntui kuin olisi hypännyt mopon kyydistä ralliautoon.

Kun muutin Turtolaan, oli hetkeksi palattava alkuun eli kohisevaan ja piipittävään modeemiin.

Viimeiset pari vuotta kotonamme on ollut kaksi 4g-mokkulaa, joille on luvattu 50 megabitin nopeutta. Siihen ei kuitenkaan ole koskaan päästy. Sen sijaan yhteys katkeilee usein monta kertaa päivässä.

Kesäkuussa varmistin Telian sivuilta, että voimme saada valokuidun. Laitoin nettisivujen kautta hintakyselyn.

Reilun kuukauden ja kolmen peräänsoiton jälkeen sain hinnan. Enää tarvitsi tehdä sopimus. Paperit tulivat postissa. Allekirjoitin ja lähetin takaisin. Jälleen soitto perään. Se selvitti, että asia oli hoidossa, mutta aikaa kului.

Kemistä käytiin katsomassa, mihin kohtaan taloa kaapeli kaivetaan. Sen jälkeen posti toi allekirjoitettavaksi paperin, jolla annoin luvan, että kaapelin saa upottaa pihaamme.

Nyt eletään lokakuun loppupuolta. Tiistaina meille käytiin asentamassa valokuituyhteyden vaatimat laitteet. Ne tarvitsee enää kytkeä. Nopeus on 100 megabittiä sekunnissa. Ensimmäisellä modeemilla saman tiedon siirtämiseen olisi mennyt noin tunti. 

Nopeutta tärkeämpi on luotettavuus. Jos yhteys ei enää pätki, kannatti odottaa neljä kuukautta.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?