Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Wikipedia tietää, että tuulet muodostuvat eri seuduilla vallitsevien erilaisten lämpötilojen muodostaessa eroja ilmanpaineeseen. Ilma virtaa korkeamman paineen alueelta matalamman alueelle päin. Mitä suuremmat paine-erot, sitä kovempi tuuli. Mikäli paine on vakio, siellä on tyyntä.

Sama pätenee yhteiskunnallisiin tuuliin. Viime vuosina hiipien yltyneet tuulet ovat voimistuneet ajoittain puhureiksi. Viimeisten viikkojen säätilojen perusteella voisi ennustaa yhteiskunnallisten tuulten vahvistumista jopa hurrikaaniksi.

Arvovaltainen Financial Times julkaisi viime viikolla artikkelin, jonka mukaan kapitalismi on tullut nykymuodossaan tiensä päähän. Pahimmillaan se on uhka läntisen maailman yhdelle pyhälle arvolle, demokratialle. Se täytyisi siis nollata ja rakentaa uudelleen. Yritysten olemassaolon syyksi ei enää riitä voiton maksimointi ja osakkeenomistajien etu. Tämä on paljon lohkaistu vapaan markkinatalouden kansainväliseltä äänitorvelta.

Siinä missä historioitsija Teemu Keskisarja rallattelee ja popularisoi oman maamme historiaa, ranskalainen taloustieteilijä Thomas Piketty lataa kovat piipussa kritiikkiä nykymuotoista finanssikapitalismia kohtaan.

Greta Thunbergin puhe oli varmasti viimeviikkoisen YK:n ilmastokokouksen suorin ja aidoin ulostulo. Hän asetti nykyiset päättäjät, suuryritykset ja meidät yksittäiset ihmiset rujosti peilin eteen. Kuinka te kehtaatte! Mehän kehtaamme. Puhumme edelleen rahasta ja talouskasvusta, lupaamme teknologian ratkaisevan ongelmat – sitten kun aika on meistä jättänyt. Toivomme, että jotenkin tästä selvitään, jos muut vain kantaisivat vastuunsa.

Yllättäen Yhdysvalloissa kuuma keskusteluaihe ovat vaateet uudesta talous- ja työllisyyspolitiikasta toistaen maan menestyksekästä New Deal -ohjelmaa 1930-luvun lamavuosina. Painopiste uudessa Green New Deal -ohjelmassa olisi ilmastonmuutoksen ja taloudellisen eriarvoisuuden aiheuttamissa haasteissa.

Nämä näkemykset ovat rantautuneet hieman eri muodoissaan myös Atlantin tälle puolen. Tavoitteena on oikeudenmukainen ja hallittu rakennemuutos vähäpäästöiseen yhteiskuntaan.

Suomeksi tämä tarkoittaa, että olemme uuden jälleenrakennusprojektin edessä.

Onhan se onnistunut meiltä jo kerran, miksei siis toisenkin.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?