Toimittaja: Kari Kaulanen

Ainakin useimmilla meistä 1950- ja 1960-luvuilla lapsuuttaan ja nuoruuttaan eläneistä lienee muistoja niin sanotusta pihalentopallosta.

Äkäslompolossa elvytettiin 1960-luvulla urheiluseura Ylläksen Nousu, joka oli perustettu sotien jälkeen, mutta jonka toiminta oli hiipunut.

Seura vuokrasi Helukalta – nykyiseltä omakotialueelta – maata urheilukenttää varten. Mitään oikeaa urheilukenttää sinne ei tietenkään rakennettu, mutta seuralla oli jonkin verran välineitä, kuten, kuula, kiekko ja keihäs. Lisäksi vanha tienpohja toimitti juoksuradan virkaa. Sillä voitiin kilpailla ainakin 60 metrin juoksussa.

Tärkeimmäksi nousi kuitenkin lentopallokenttä. Toisin sanoen kaksi tolppaa ja niiden väliin ripustettu, keskeltä hieman notkolla oleva verkko. Lisäksi maahan oli jollakin konstilla merkitty kentän rajat.

Kesäiltoina kokoonnuttiin pelaamaan illasta toiseen, jos ei satanut. Tyyninä iltoina meteli kaikui luultavasti ympäri kylää. Syksyllä, iltojen pimetessä, pelit jatkuivat aina niin pitkään kuin pallo erottui hämärän keskeltä.

On selvää, että pituuserot olivat melkoisia, koska pelaajien ikähaitari saattoi olla alle kymmenvuotiaista liki kolmikymppisiin.

Mutta ei hätää. Pienemmille tehtiin viereen oma kenttä, jossa he saattoivat pelata vertaistensa kanssa. Siinä verkko oli matalammalla, ja jos en väärin muista, se oli tehty katiskaverkosta. Tuntui hienolta, kun pääsi jossain vaiheessa siirtymään isolle kentälle.

Keskikoulussa lentopalloa ei pelattu, joskin tässäkin tapauksessa muistini voi tehdä tepposet.

Lukiossa pelit sen sijaan jatkuivat, vallitsihan Pellossa niinä vuosina varsinainen lentopallohuuma. Lukion peleissä tulivat jälleen esille pituuserot ja niiden vaikutus.

Viimeksi olen pelannut lentopalloa Äkäslompolossa joskus 1970-luvulla.

Lentopallo on ollut viime aikoina jälleen vahvasti esillä. Mauno Koivisto pelasi tunnetusti Sikariporras-nimisessä porukassa. Siitä tehdyssä tv-dokumentissa vanhin pelaaja oli 100-vuotias, eli ikärajoja ei todellakaan ole.

Lentopallon EM-kisoissa Suomi on pelannut jatkoon pääsystä. Kisoja jonkin verran seuranneena olen miettinyt, miksi lentopallossa – ja myös koripallossa – ei voitaisi perustaa oma sarja esimerkiksi alle 185-senttisille.

Eihän painissakaan laiteta 100- ja 50-kiloisia vastakkain.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?