Toimittaja: Kari Kaulanen

Usein kuulee sanottavan, että ikä on vain numero, ja ihminen on niin nuori kuin tuntee olevansa. Mutta sanotaan myös, että aika aikaa kutakin.

Olen aina pyrkinyt pysymään ajan rattailla. Nyt minun on pakko tunnustaa, että olen tipahtamassa kärryiltä. Tosin yritän epätoivoisesti pidellä kiinni perälaudasta, mutta jo rattaiden ulkopuolella roikkuen.

Totuus alkoi valjeta minulle, kun kuulin uutisen amerikkalaisen rap-artistin Asap Rockyn pidätyksestä Ruotsissa. Tai ei vielä silloin, vaan siinä vaiheessa, kun itse USA:n presidentti alkoi toimia hänen vapauttamisekseen.

Hetkinen. Kuka on Asap Rocky? Tällaisessa tilanteessa sanotaan nykyään ”nevöhööd”. Meän murtheela sama asia ilmaistaan sanoilla ”koskhaan kuulukhaan”.

Kuitenkin kyseisen puhelaulajan levyjä on myyty miljoonia kappaleita ja kuunneltu suoratoistopalveluista kymmeniä miljoonia kertoja.

Kokemani valaistumisen jälkeen aloin katsella ympärilleni ja selvittää, mitä muuta en tiedä tai ymmärrä.

Nykymaailma vilisee uusia ammatteja. Sellaisia kuin tubettaja, bloggaaja, vloggaaja, ja tietenkin rap-artisti eli räppäri, vain jokusia mainitakseni.

Kyse ei siis ole harrastuksesta, vaan oikeasta ammatista, usein vielä tuottavasta. Kun videoblogien tekijällä on satoja tuhansia seuraajia, hän on erilaisia tuotteita myyvien yritysten kaveri, ainakin jos saa siitä riittävästi rahaa.

Ja seuraajiahan nuoremmissa polvissa riittää, heitä kun eivät enää televisiot ja muut vanhanaikaiset laitteet kiinnosta.

Uusin tulokas oli ainakin vielä muutama päivä sitten tiktokkaaja, joka tekee 15 sekunnin mittaisia videoita. Koska haluan päästä vielä edes hetkeksi takaisin rattaille, latasin kännykääni ohjelman, jolla tuotoksia voi katsoa. Ehkä rupean itsekin tekemään niitä.

Mainitsemissani ammateissa ei juuri käytetä omia nimiä, vaan taiteilijanimiä, kuten Lakko, Herbalisti tai Soikku. Minun tuleva tiktoknimeni voisi olla Roikku.

Viikonloppuna seurasin pitkästä aikaa Suomi–Ruotsi-maaottelua, jossa ei ollut entisaikojen tunnelmaa.

Tunnelmaa oli sen sijaan e-urheilussa, jossa ratkaistiin Dota 2 -pelin maailmanmestaruus. Selostus oli vauhdikkaampaa kuin Mertarannalla tai Häyrisellä yhteensä. Tosin en viiden minuutin seuraamisen aikana ymmärtänyt siitä montakaan sanaa.

Onkohan minun syytä olla huolissani?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?