Toimittaja: Minna Siilasvuo

Saan työssäni käydä monenlaisissa paikoissa ja tavata kirjavan kokoelman ihmisiä.

Joskus on kyseessä virallisuuden keskipisteeseen tai ainakin sen lähituntumaan asettuva keikka, jolla tavataan viranhaltijoita, kansanedustajia, ministereitä, luottamushenkilöitä.

Asiat voivat olla monimutkaisia tai peräti käsittämättömiä, mutta jotakin ymmärrettävää niistä täytyy löytää.

Usein juttukeikalla tapaa niin sanottuja tavallisia ihmisiä, jotka ovat toinen toistaan kiinnostavampia. Välillä harhaudun kuvittelemaan, että joku on oikeasti tavallinen. Erehdys! Kaikissa ihmisissä on yhtä paljon erilaisia puolia kuin kaleidoskoopissa. Kun sitä pyöräyttää, osaset asettuvat uuteen järjestykseen ja kuva näyttää aivan toisenlaiselta.

Yhden todella mielenkiintoisen puolen ihmiset näyttävät itsestään osallistuessaan yhteiseksi hyväksi tehtäviin talkoisiin.

Kyläyhdistyksissä ahkeroidaan intopinkeänä oman kylän, mutta laajemmankin piirin hyväksi. Eivät esimerkiksi Jokivartisten kyläyhdistyksen talkoolaiset vedä piikkilankaa latuverkoston poikki, vaikka laduilla lykkii muidenkin kylien asukkaita. Itse asiassa jopa muiden kuntien!

Yhtä harvoin Etelä-Portimojärven, Lankojärven, Meltosjärven, Juoksengin, Turtolan, Pekanpään tai minkä tahansa muun kylän asukkaat käännyttävät naapurikylistä tulevia vieraita pois tapahtumiensa porteilta.

Kylien tapahtumat jaksavat yllättää. Niihin tulee yleensä aina väkeä, ja ihmiset nauttivat silminnähden tuttujen tapaamisesta, vilkkaasta kuulumisten vaihtamisesta, tarjolla olevista herkuista ja juhlan tunnusta.

Jos tapahtumat ilahduttavat, se ei ole mitään verrattuna talkoitten hauskuuteen! Kun yhteistä hyvää kerätään kokoon ympäristöä siivoten ja kunnostaen, rakentaen tai keittiön kuumuudessa hääräten, hyvä mieli karttuu aherruksen lomassa aivan huomaamatta.

Entä maistuuko mikään paremmalta kuin talkoitten lomassa nautitut rauhankahvit?

Talkoohengen hiipumisesta puhutaan paljon, mutta mikäli kesän aikana järjestettyjen tapahtumien määrästä voi päätellä yhtään mitään, talkootyö elää ja voi hyvin.

Luultavasti se voisi vieläkin paremmin, jos itse kukin nostaisi joskus katseensa omasta navastaan ja lähtisi mukaan.

Yleensä iloisimmat ihmiset parveilevat nimittäin siellä, missä tehdään porukalla talkoita yhteiseksi hyväksi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?