Toimittaja: Kari Kaulanen

Jokin aika sitten kirjoitin viereisellä palstalla siitä, että elämme ristiriitojen maailmassa. Sen jälkeen olen nähnyt ja kuullut ristiriitaisuuksia joka puolella, jopa itsessäni. Niistä ei sen enempää.

Vaikeaa tuntuu kuitenkin olevan joka puolella. Viimeksi Veikkaus Oy joutui suurennuslasin alle, kun sen radiomainoksessa annettiin myönteinen kuva pelaamisesta.

Täytyy yrityksellä olla vaikeaa, kun se ei voi mainostaa tuotettaan, koska tuote voi aiheuttaa sen asiakkaille riippuvuutta ja taloudellisia ongelmia. Kuitenkin yrityksen pitäisi tahkota omistajalleen – tässä tapauksessa Suomen valtiolle – rahaa jaettavaksi erilaisiin tarkoituksiin. Ehkä myös peliriippuvuudesta kärsivien kuntoutukseen.

Veikkaus Oy onkin ilmoittanut miettivänsä markkinointistrategiansa uudelleen.

Vähintään yhtä mutkikas tilanne on toiselle valtionyhtiöllä, Alkolla. Tosin se ei saa mainostaa tuotteitaan juuri lainkaan, mutta siihen ei liene tarvettakaan; kossupullo löytää ostajansa ilman mainostamista.

Alkon kohdalla suurempi ongelma lienee naapurivaltioiden aiheuttama hintakilpailu. Niiden taas ei tarvitse mainostaa. Suomen tiedotusvälineet pitävät kyllä huolen siitä, että kansalaiset tietävät, kuinka paljon olut ja viinat maksavat Virossa ja Latviassa, ja missä ne milloinkin ovat halvimmat.

Ristiriitaisessa tilanteessa ovat myös yritykset, jotka myyvät aseita ulkomaille, usein myös sotaa käyviin maihin. Yritykset ”uskovat” kuitenkin olevansa rauhan asialla ja myymiään aseita käytettävän ainoastaan puolustustarkoitukseen.

Nuo kaikki ovat tavallisen ihmisen näkökulmasta isoja asioita. Meitä kaikkia ympäröivät kuitenkin monet ristiriitoja sisältävät ongelmat.

Kaivosten kielteiset ympäristövaikutukset ovat kiistattomat, mutta me kaikki tarvitsemme lähes päivittäin tuotteita, joiden valmistamiseen tarvitaan maaperästä kaivettuja mineraaleja.

Tuuli- ja vesivoimalat tuottavat uusiutuvaa energiaa, mutta niiden rakentamisella on omat haittavaikutuksensa.

Siinä pari esimerkkiä ristiriitaisia puolia sisältävistä asioista, joita joudumme pohtimaan.

Ristiriitoja löytyy myös päättäjien toiminnasta.

Viime aikoina on siunailtu sitä, kuinka hurjaa vauhtia syntyvyys laskee. Samaan aikaan ollaan tarjoa-massa ilmaisia ehkäisyvälineitä.

Ristiriita siinäkin.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?