Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Otan mieleni kameralla usein kuvia ympärilläni tapahtuvista välähdyksenomaisista asioista ja hetkistä. Viime viikolla nämä näpsyt asettautuivat kummallisiin vastavaloihin.

Ylen Areenan dokumenttielokuva käsitteli maapallon taloudellisen kasvun rajoja. Kysymys kuului, paljonko meille on tarpeeksi. Ihmisten tarpeet luovat joka päivä uutta kasvua. Yhteiskunta ei voi olla ilman sitä, vaan syöksyy kaaokseen. Kasvu on yhtä väistämätöntä kuin painovoima. Väitetään. Onko tämä mantra uskonto, jumala vai kenties virus, ohjelmassa kysytään.

Maapallo on pelkistynyt markkinoiksi, ihmiset kuluttajiksi. Sademetsien tilalle tulleet soijasaharat ja lihakarjameret tahkosivat rahaa harvoille. Jätevuoret ja -massat saivat ahdistumaan. Onneksi dokumentti ei kestänyt tuntia kauempaa.

Toinen näpsy. SDP:n entinen kansanedustaja, elämänsä viimeisiä aikoja saattohoidossa elävä Maarit Feldt-Ranta oli kuultavana radion Kutsuvieras-ohjelmassa. Hän teki siinä tilinpäätöstä eletystä elämästään.

Hänen lasinsa on aina enemmän täynnä kuin tyhjä. Sairautensa vuoksi hän kertoi tehneensä elämässään valintoja, jotka ovat tehneet hänet onnellisemmaksi ihmiseksi. Kiitollisuus on tällä hetkellä hänen elämänsä päällimmäisin tunne. Jonakin päivänä kuolen, mutta kaikkina muina päivinä elän, hän haluaa pitää motostaan kiinni.

Ihmisyyteen kuuluu paitsi oman ja läheisten elämän rakentaminen, myös yhteisen hyvän rakentaminen. Rauha, demokratia, hoiva, koulutus ja turvallisuus ovat voineet syntyä vain ajatuksesta yhteisestä hyvästä.

Perimmäinen yhteinen tekijä sodille, ympäristökatastrofeille ja esimerkiksi Suomessa vanhustenhoidon huonolle tilalle on itsekkyys ja joidenkin räikeä omanedun tavoittelu, Feldt-Ranta pohtii.

Hän toivoo, ettei hänen tilannettaan surkuteltaisi. Hän on saanut mielestään elää huikean hienon elämän. Hienointa elämässä on rakkaus, hän testamenttaa jälkipolvilleen.

Olisipa ohjelma kestänyt yli tunnin.

Valkoinen arkku lepää kirkkosalissa alttarin edessä, yksin. Punaiset ruusut sen päällä luovat voimakkaan kontrastin. Kolmas näpsy.

Omaiset ja ystävät ovat saattamassa rakastaan lepoon ja rauhaan. Urkujen soitto, laulut ja virret, papin sanat eivät vyöry. Ne kannattelevat hiljaa.

Aika on menettänyt mahtinsa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?