Toimittaja: Kari Kaulanen

Usein sanotaan, että ihmeiden aika ei ole ohi. Nykyään pitää sanoa, että ihmeiden aika on. Muuhun tulokseen ei voi tulla, kun miettii, mikä kaikki nykyään on mahdollista.

Tämä tuli mieleeni, kun katsoimme vaimoni kanssa viime vuonna valmistunutta elokuvaa Maija Poppasen paluu. Emme suinkaan katsoneet sitä elokuvateatterissa, vaan kotona televisioruudulta. Se ei myöskään kuulunut television ohjelmistoon, vaan katsoimme sitä kännykän kautta peilaamalla.

Vaimo kertoi, että alkuperäinen Maija Poppanen on ensimmäinen elokuva, jonka hän on nähnyt joskus 4–5-vuotiaana.

Mikä onkaan ensimmäinen minun näkemäni elokuva? Se on Lännen lokarin veli. Muistan vieläkin äitini sanat, kun hän lupasi minun mennä katsomaan sitä Äkäslompolon vanhaan Riemuliiteriin. ”Siinä on se hyvä näyttelijä, se Esa Pakarinen.”

Ja kuinkas sattuikaan, huomasin seuraavana aamuna, että kyseinen elokuva tuli television päivänäytöksenä. Tallensin sen katsoakseni sen myöhemmin. Se ei ollut niin hauska kuin muistin, joten lopetin kesken. Ehkä katson sen joskus, koska sekin on mahdollista.

Ja ihmeitä riittää. Lukulaitteessani on satoja kirjoja (muun muassa Päätalon koko Iijokisarja), jotka kulkevat kevyesti mukana minne vain. Jos ei viitsi itse lukea, voi kuunnella toisten ääneen lukemia kirjoja. Sain juuri kuunnelluksi loppuun Reijo Mäen uusimman, jonka aloitin aamulenkeilläni Espanjassa toukokuussa. Myös lentokoneessa ja yksin autoillessa ne ovat mainiota ajankulua.

Ehkä kaikkein ihmeellisin laite on kännykkä, jossa on suunnilleen kaikki tarvittava laskukoneesta kompassiin, askelmittarista satoihin radiokanaviin. Sillä voi hoitaa niin pankkiasiat kuin veroilmoitukset. Sillä voi tilata tavaraa maailman ääristä, jos uskaltaa. Itse olen tosin ostanut vain suomalaisista verkkokaupoista ja vähän niistäkin.

Nykyajan ihmeitä on myös se, että voi seurata Pellon kunnanvaltuuston kokousta reaaliajassa niin kännykästä, tabletista kuin tietokoneelta. Eikä siinä kaikki, kokouksia voi katsoa myös jälkikäteen niin monta kertaa kuin haluaa tai on tarvis.

Samoilla laitteilla saattoi seurata myös Suomen maajoukkueen ja siinä pelaavien Peräpohjolan Poropoikien otteita ball hockeyn maailmanmestaruuskisoissa. Niitäkin pelejä voi katsoa myös jälkikäteen osoitteessa https://huste.joj.sk/archiv.

Kari Kaulanen

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?
Lisätietoja OK - sulje ilmoitus En hyväksy