Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Talven jäljiltä lumi oli tehnyt tuhojaan meidän piskuisessa metsässämme. Muutamien puiden ryppäissä jokunen kuusi tai männyn karahka lepäsi maassa juuriltaan reväistyinä tai konkelossa jonkin vahvemman yksilön kainalossa.

Asiaan harjaantumaton silmä ei kyennyt näkemään syytä, miksi juuri tietyt yksilöt olivat antaneet talven koettelemuksille periksi. Eikä sitäkään, miksi jotkut seniorikansalaiset jököttivät edelleen uhmaasti pystyssä oksat kohti pohjatuulta.

Samaa voi ihmetellä meissä ihmisissäkin. Jotkut näyttävät selviävän mitä raskaimmistakin elämänvaiheista. Toiset murtuvat tai taipuvat vähintäänkin kohtalokkaasti ulkonaisesti pienempien haasteiden edessä.

Resilienssillä eli psyykkisellä palautumiskyvyllä on tässä kohdin sormensa pelissä. Me emme ole yksinäisiä saaria aavoilla ulapoilla. Kykymme palautua muutoksista ja vastoinkäymisistä rakentuu niin geeneistä kuin kasvatuksestammekin.

”Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa.”

”Älä nuolaise ennen kun tipahtaa.”

”Pane paska asialle ja mene itse perässä.”

Meidän ei tarvitse olla näiden ”totuuksien” vankeja. Mieli se kun notkistuu iän ja kokemuksien myötä. Omaa joustavuuttaan voi harjoittaa muutenkin kuin treenitrikoissa.

Jäyhälle mielelle avun pyytäminen ja vastaanottaminen voi olla tukalaa. Tosimies ei apua kaipaa. On yliarvostettua kysyä hypermarketissa myyjältä, jos sellaisen löytää, mistä löytyy auton varapolttimosarjat ja ahtopainemittarit, kuuluisista tunkeista puhumattakaan.

Yksi taidoista, jotka auttavat yksilöä selviytymään muutoksista ja vastoinkäymisistä, on valoisa ja eteenpäin katsova mieli. Sillä, näetkö lasisi puoliksi tyhjänä vai täynnä, voi olla huomattavia vaikutuksia elämääsi, elinajanodotteeseesi ja sairastumisriskiisi. Kun Aku Ankka näkee lasinsa puoliksi tyhjänä, hän harmittelee näkemäänsä useammin, pidempään ja intensiivisemmin kuin serkkunsa Hannu Hanhi.

Mieheni katselee tarkemmin talven tuhoja. Osa puista makaa maassa juuret irtirevittyinä. Niiden suhteen suunnitelma on selvä; poikki ja pinoon kuivumaan. Jossain vaiheessa saavat muuttua leivinuunissa lämmöksi. Osa rungoista kelottukoon. Konkelossa olevat vaativat varovaisuutta. Hän aikoo selvitä urakasta luonnollisestikin yksin. Realistinen optimisti.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?