Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Joinakin aamuina puhelimeni kilkattaa raivoisasti. Kilkatuksen ajankohdasta ja uutteruudesta päätellen keskimmäisen tyttäreni täytyy olla linjoilla. 

Kännykän näyttö täyttyy WhatsApp-viesteistä, joiden sanallinen sisältö on niukka, jos sitä on lainkaan. Sen sijaan keittiöömme tulvivat aurinko, kahvikuppi, patonki, perhonen, kirsikoita, sydämiä. Näpytän nopeasti vastauksen: sydämiä, ruusu, tipu, kahvikuppi, tikkataulu. Näillä hieroglyfeillä aamuhetki värittyy kirkkaaksi ja ymmärrettäväksi. Molemmat tiedämme, että nyt on hyvä aamu. Iso sydän.

Nykyisen Bulgarian alueelta on löytynyt 7000 vuotta vanha savitaulu, jossa oli kuvasymboleja ja kirjoitusmerkkejä. Mesopotamiassa sumerilaiset loivat maailman ensimmäisen korkeakulttuurin yli 5000 vuotta sitten. 

Sen loistavin keksintö oli kirjoitustaito. Se tapahtui nuolenpääkirjoituksella, jossa kuva merkitsi sanaa. Egyptiläisten hieroglyfit perustuvat osin samaan, eli kuva edustaa sanaa. Yhdistämällä kuvia ja merkkejä voidaan ilmaista uusia asioita. Tyttäreni voisi emoji-kielellään lähettää minulle menneisyydestä viestin, jossa olisivat peräkkäin emojit mies, lammas, tähti ja käsi. Vanhana sumerilaisena ymmärtäisin heti, että ahaa, mies antaa lampaan jumalalle.

Emojit taitavat olla pian oma kielensä. Sille on jo käännetty Liisa Ihmemaassa ja Raamattukin. Vastustan! Sinuhe Egyptiläinen ei takuulla kuulostaisi yhtä hienolta emojiksi.

Emojit ja niiden edeltäjät, hymiöt luotiin kuvaamaan viestilähettäjän tunnetilaa sanallisen viestin rinnalle. Totta tosiaan! Miten erilainen onkaan lause ”Lupasin rakastaa sinua elämäni loppuun asti”, jos sitä seuraava emoji olisi keltanaama sydänsilmillä tai vaihtoehtoisesti keltanaama tulipunaisena, sarvet päässä. Emoji-kielellä voi tosiaan kikkailla.

Ajattelisi, että keltaiset naamat olisivat jokin universaalisti ymmärretty kuvakieli. Vaan kun ei ole. Emojit ja niiden tulkinta on hyvin kulttuurisidonnaista. Lisäksi viestin lähettäjän kännykästä lähetettävä emoji näyttääkin vastaanottajan laitteessa aivan erilaiselta. Keltanokat ovat epämääräisiä ja monitulkintaisia.

Lopuksi tyttäreni lähettää emojin ”musta kuu”. Jeps, tiedän, että hänellä alkaa työpaikallaan palaveri. Kaikki hyvin. Keskustelu on päättynyt. Iso sydän.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?