Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Selaan televisiokanavien ohjelmistoa. En ole matemaatikko, mutta nopealla analyysillä kolme tärkeintä ohjelmaryhmää ovat viihde, viihde ja viihde. Kanavasta ja sen rahoittajasta riippuen viihteen osuus ohjelmistoissa sekä viihdeohjelmien sisällöt toki vaihtelevat.

Kärttyisänä keski-ikäisenä naiskansalaisena minua hämmästyttää realitysarjojen suosio. Ne kun imuttavat katsojia puhtaasti seksiviritteisellä sisällöllään.

Kahvipöytäkeskusteluissa runsaasti ilmatilaa saavat muun muassa Temptation island ja uusimpana Vieraissa-sarja. Muutamia vuosia tauolla ollut ja klikkijournalismille runsaasti materiaalia tarjoava Big brother -sarja alkaa uudestaan.

Ohjelmien tuottajien kuvaukset ohjelmasisällöistä ovat herttaista hölynpölyä. Oikeasti tarkoituksena on paljastaa kerta kerralta yhä enemmän. Mikä oli viime vuonna katsojia hengästyttävää, ei tällä tuotantokaudella ole enää kuin laimeaa, ”todellisen rohkeuden” puutetta.

Juvenaliksen kuuluisa lausahdus ”leipää ja sirkushuveja” on surullisesti totta tämän päivän Suomessa. Tämä satiirirunoilija näki kansansa luovuttaneen vallan ja poliittiset oikeutensa valtaapitäville vastalahjana valtion kustantamasta ruoka-avusta ja erilaisista huvittelumuodoista. Kansalaisten poliittinen kuuliaisuus oli suitsittu.

Nykytelevision ohjelmatarjonta ei ruoki kansalaisten tarvetta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Painetun ja sähköisen median jutut ja artikkelit ovat lyhentyneet. Lukijat eivät enää jaksa pitkiä, perusteellisesti taustoitettuja juttuja. Maailma näyttäytyy yhä mustavalkoisempana, nopeiden ja yksinkertaisten ratkaisujen markkinatorina, jossa rikkain tai äänekkäin voittaa.

Suomalaisille on ollut kansallinen kunnia-asia pyrkiä yksimielisyyteen, eikä siinä olekaan sinänsä mitään moitittavaa. Taakaksi yksimielisyyden hyve muodostuu silloin, kun siihen vedoten kahlitaan aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelu ja suoranainen väittelykin. Silloin, kun keskustelun sijaan otetaan leimakirveet ja aletaan huiskia.

Kärttyinen naiskansalainen kaipaa televisioon älykkäiden ja sivistyneiden ihmisten välistä ehkä tulistakin keskustelua, joka käydään keskinäisen kunnioituksen hengessä.

Sellaista, jonka kuultuaan on ihmisenä hivenen rakentuneempi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?