Toimittaja: Kari Kaulanen

Tälläkin palstalla on aina silloin tällöin kirjoitettu Facebookista. Olen tehnyt niin itsekin ja nyt teen taas. Koska tämä kirjoitustehtävä tuli minulle tilaamatta ja yllättäen, olen hieman ärtyneessä mielentilassa. Siksi onkin helppo poimia naamakirjasta ärsyttäviä asioita, joita siellä kyllä riittää.

Jokainen Facebookin käyttäjä tietää, että asiallisen keskustelun käyminen on siellä, jos ei mahdotonta, niin ainakin vaikeaa. Siksi olen itse varovainen, ennen kuin osallistun, puhumattakaan siitä, että aloittaisin.

Jokin aika sitten rohkaisin kuitenkin itseni, ja esitin eräässä ryhmässä hyvin perustellun mielipiteen. Kyseisessä ryhmässä kun keskustelu on enimmäkseen asiallista.

Kaikki eivät olleet kanssani samaa mieltä. Erityisesti yksi naishenkilö oli hyvin kärkäs tyrmäämään mielipiteeni – ja lopuksi minut. Hän nimittäin totesi minun olevan niitä ihmisiä, jotka uskovat olevansa aina oikeassa.

En tietenkään kuvittele olevani aina oikeassa, mutta kyseisessä asiassa olin ja olen. Luultavasti minun on siihen jossain vaiheessa myös palattava, kaiken uhallakin.

Keskusteluissa minua ärsyttävät myös ihmiset, jotka höystävät kommenttejaan kirosanoilla. Minusta ne vievät asiasta ja kirjoittajan mielipiteestä uskottavuuden, vaikka kirjoittajan tarkoitus lienee lisätä sitä.

Facebookissa ovat lisääntyneet myös erilaiset kyselyt, joissa tivataan milloin mitäkin.

Yksi ärsyttävimmistä on se, että julkaistaan kuva jostain vanhasta esineestä, kuten pöytäpuhelimesta, telex-laitteesta tai vastaavasta. Kuvan yhteydessä pyydetään tykkäämään kuvasta, jos on käyttänyt kyseistä esinettä.

En ole ikinä sortunut tykkäämään. Minusta asia voitaisin ratkaista yhdellä ainoalla kysymyksellä: Oletko vanha?

Mutta aina niitä tykkääjiä näyttää löytyvän, oli kuva mikä tahansa.

Erilaiset matemaattiset tehtävät ovat myös suosittuja. Ja ärsyttäviä. Yleensä niiden yhteydessä väitetään, että vain pieni prosentti osaa tehtävän ratkaista. Ja niin tosiaan taitaa ollakin, sillä niin huonosti ihmiset näyttävät hallitsevan sitä, missä järjestyksessä laskutehtävät tehdään.

Ärsyttävintä on se, että sorrun itsekin niitä ratkomaan.

Tietenkin voi kysyä, miksi edes olla Facebookissa, jos se nostaa verenpainetta.

Sitä ihmettelen usein itsekin.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?