Toimittaja: Minna Siilasvuo

Tällä palstalla saa liioitella, ainakin vähän. En nimittäin uskalla ihan vakavissani väittää, että meidän kotikeittiömme aikaansaannokset olisivat kovin monen Michelin-tähden arvoiset. Aina kannattaa silti yrittää…

Olen kasvanut – kuten kai useimmat ikäpolveni ihmiset – kodissa, jossa ei heitetty ruokaa hukkaan. Isäni oli mestari piilottamaan tähteeksi jääneitä ruokia osaksi uutta ateriaa. Hänellä oli tapana muistuttaa ruokapöydässä, että ”minkä taakseen jättää, sen edestään löytää”.

Kyllä me sen opimme.

Toimin parhaani mukaan itsekin samalla tavalla. Varsinkin vähäiset ruuantähteet saavat usein uuden elämän esimerkiksi munakkaana, suolaisen piirakan täytteenä tai pizzana.

Joskus minä ylitän itseni. Näin kävi viime viikolla, kun kokkailin yhdessä mieheni kanssa. Yhdistimme hyvin ennakkoluulottomasti lohikeiton, parsakaali-seikeiton, riisin, paistetun kanan, kermaperunoiden, jauhelihan ja tsatsikin tähteet maanmainioksi munakkaaksi.

Ai että millaistako tuli? Ei kovin kaunista, se täytynee rehellisesti tunnustaa. Ihan hyvää kylläkin, mutta ruokien kauneuskilpailussa sillä ei olisi todellakaan ollut menestystä.

Henkilökohtaisessa Tähteistä tähdiksi -hankkeessani joudun silloin tällöin kokemaan karvaita pettymyksiä. Joskus minulla ei ole yksinkertaisesti aikaa toteuttaa maailmojasyleileviä ruokasuunnitelmiani, mutta vielä useammin käy niin, että joku tähde vain piiloutuu jääkaappiin kaiken maailman purkkien taakse.

Voi sitä harmituksen määrää, kun kaapista löytyy mielenkiintoisen ruoka-aineksen sijaan vaikuttava homeviljelmä. Ja tietysti ihan vääränlaista hometta, ei mitään gourmet-herkkua tai penisilliiniksi jalostettavaa kasvustoa.

Se, että onnistun silloin tällöin tuottamaan tällaisia yllätyksiä, ei tietenkään ole minun vikani. Olen viime vuosina oppinut, että on tärkeää syyttää omista laiminlyönneistään aina muita, ja niin teen nytkin.

Se on nimittäin jääkaapin vika.

Tässä vaiheessa täytyy tosin todeta, ettei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Kuka tietää, vaikka homeviljelmä poikisi vielä ihan uudenlaista jääkaappisuunnittelua ja sen myötä räjähtävät, suomalaiset jääkaappimarkkinat.

Miltä kuulostaisivat vaikka helposti ulosvedettävät hyllyt, joissa mikään ei pääsisi toisten taakse piiloon?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?