Toimittaja: Kaisu Niska

Pääsin viettämään talvilomaani olosuhteisiin, jotka vastaavat lähestulkoon Suomen normaalia kesää. Poikkeuksena toki se, että tähän mennessä ei yhtenäkään päivänä ole satanut, vaan aurinko on paistanut pilvettomältä taivaalta melkein joka päivä.

Lämpötilat ovat olleet päivisin viileimmillään (toissapäivänä) 13 astetta ja korkeimmillaan 18, mikä on auringonpaisteessa tuntunut jo todella kuumalta. Olemme istuneet terassilla lyhythihaisissa ja uskaltautuneet pitämään jopa mekkoa.

Paikallisten mielestä täällä on kuitenkin talvi – ja onhan se, tammikuuta kun eletään, ei ole vielä edes kevät. Paikalliset ovat siis pukeutuneet paksuihin toppatakkeihin, joissa on karvakaulukset ja huput, ja jaloissaan heillä on yleensä talvikengät.

Näin jopa sellaisina päivinä, kun me istumme terassilla lyhythihaisissa ja nautimme auringonlämmöstä ja – kesästä!

Eräänä päivänä katuterassilla istuessamme huomasin, että kadulle pysähtyi auto, josta tuli toppatakkeihin pukeutunut pariskunta siihen terassille kahvistelemaan.

Toppatakki on siis tarpeellinen jopa automatkoilla.

Siinä tuli mieleeni, milloin me suomalaiset oikein voisimme pitää kesävaatteita tai viedä toppatakit kesävarastoon, jos tällainen ilma tuntuisi meistä yhtä kylmältä kuin näistä espanjalaisista tuntuu.

Me siis katselemme heidän pukeutumistaan päivisin hieman hymyillen, mutta – kenties he puolestaan katsovat meitä ja pitävät täysin hulluina? Kuka nyt lähtee talvella liikkeelle kesämekossa?

Toisaalta, tulisiko suomalaisilla mieleen mennä makoilemaan meren rannalle täysi vaatetus päällä. Täällä niin voi aivan hyvin tehdä, ja kannattaakin, sillä aurinko lämmittää ja hiekalla on mukavasti tilaa, jopa suomalaisten tarvitsemaa henkilökohtaista reviiriä varten.

Suomalaisten tarvitsema tilahan on varsin laaja verrattuna vaikkapa näihin espanjalaisiin. Me etsimme terassilla pöydän useimmiten siten, ettei vieressä istu ketään. Täällä kaikki tunkevat samaan nurkkaan ja vierekkäisiin pöytiin.

Mutta vaikka päivisin on lämmintä, on iltaisin monesti melkoisen viileää ja ilta tulee nopeasti. Silloin meillekin kelpaa kevyttoppatakki ylle ja villasukat jalkaan.

Villasukat ovat usein tarpeen päivisinkin, nimittäin sisällä, koska sisällä on selvästi viileämpää kuin ulkona auringossa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?