Toimittaja: Kaisu Niska

Uusi vuosi on sitten korkattu ja raketitkin paukutettu, jos kuka nyt sitten mitäkin korkkasi ja raketteja paukutteli. Aattoillan lumimyräkkä ja kova tuuli aiheuttivat ehkä sen, että moni vastaanotti uuden vuoden kotosalla ja sisätiloissa.

Se ilotulitteiden vastainen adressi, johon on lyhyessä ajassa saatu eduskuntakäsittelyyn tarvittavat 50 000 nimeä, on aiheuttanut melkoisen runsasta kommentointia somessa. Itse osallistuin keskusteluun yhdessä Facebook-ryhmässä ja keskustelu samaisessa ryhmässä jatkuu yhä.

Facebookissa tapahtuva keskustelu kuohuu monesti yli, kun tunteet puolin ja toisin kuumenevat. Niinhän se kävi tuossakin ryhmässä.

Vaikka ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämiseen tähtäävä Rajat räiskeelle -kansalaisaloite on neljäntoista eläin-, terveys-, potilas- ja vammaisjärjestön alulle panema aloite, keskittyi keskustelu Facebookissa paukkuarkoihin koiriin. Rakettien ampumista puolustettiin voimakkaasti sillä, että kerran vuodessa yhtenä iltana saa sentään iloita ja että nyt kukkahattutädit haluavat senkin vähän kansalaisilta kieltää.

Joillakin kommentit menivät pahasti yli. Itselleni jäi mieleen lausahdus ”voi hellanlettas, mee sen paukkuaran koiras kanssa komeroon hytisemään”. Voin kuvitella, miltä se tuntui henkilöstä, jolle se oli osoitettu.

Itse osallistuin kertomalla, miten ensimmäisestä koirastani tuli paukkuarka toisena uutena vuotenaan. Ensimmäinen oli mennyt hyvin, mutta toisena vuonna paukuttelu alkoi edellistä aikaisemmin ja sattuipa sitten peräti niin, että poikaset pistivät papattiräiskeen ojasta juuri kun olin koirani kanssa siinä kohdalla. Sen jälkeen koiraa ei meinannut saada ulos edes pissalle.

Uudenvuoden ilotulitusta on ihan mukava katsella, mutta ei ole kovin mukavaa, jos pauke alkaa monta päivää aikaisemmin ja jatkuu useita päiviä.

Tärkeimpänä syynä tuohon kieltämisaloitteeseen ovat kuitenkin lukuisat tapaturmat, silmävammat ja tulipalot, mitä holtittomalla räiskimisellä saadaan aikaan.

Parastahan olisi, jos kaikki noudattaisivat sääntöjä siitä, missä ja milloin saa ampua ja millaiset suojavarusteet tulee olla. Lehtien nettisivuilla kerrottiin kuitenkin ensimmäisistä tapaturmista ja tulipaloista jo pian kello 18 jälkeen aattoiltana.

Siinä on aloitteen syy.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?