Toimittaja: Kaisu Niska

Vuoden viimeinen lehti, vuoden viimeiset (julkiset) ajatukset. Tuo julkiset-sana oli ihan pakko lisätä lauseeseen edes sulkuihin, sillä vaikka joulutauon aikana tekisi mieli olla ajattelematta yhtään mitään, toivottavasti niin ei kuitenkaan käy.

Mutta onneksi joulutauon aikana voi ajatella vähän normaalia kevyemmin. Se ainakin onnistuu helposti, sillä jo koulussa muistan opetetun, että raskaan ruoan sulatus verottaa aivotoimintaa päästä. Toisin sanoen, kun syö itsensä ähkyyn, ei vähään aikaan ajattele juuri muuta kuin vatsaansa.

Ja joulunahan me totta vieköön syömme hyvin! Ja aika usein siihen ähkyyn saakka.

Jos ei jouluateria kinkkuineen, laatikkoineen, riisipuuroineen ja vielä jälkiruoaksi nautittuine torttukahveineen saa meitä ähkyyn, niin lopulta sen tekevät kuitenkin kaikki ne joulusuklaat.

Kuinka moni on jo ehtinyt ostamaan rasian jos toisenkin ihan vaan itselleen kotiin?

Tunnustan, kolme rasiaa – kun oli tarjouksena kolme kympillä – tuli ostettua, ja yksi on tottakai jo avattu. Onneksi ei vielä tuhottu kuitenkaan!

Joulun aikana siis syödään hyvin ja ajatellaan kevyesti.

Sen jälkeen onkin sitten aika syödä kevyesti ja ajatella raskaasti – vai kuinka?

Ainakin moni aloittaa vuoden vaihtuessa sen niin sanotusti paremman elämän. Onhan tullut tehdyksi uuden vuoden lupauksia. On luvattu laihduttaa, aloittaa kuntoilu, lopettaa tissuttelu, lopettaa tupakointi, lopettaa karkin syönti, lopettaa, lopettaa, lopettaa… ihan kaikki, minkä tuntee paheekseen.

Uuden vuoden lupauksilla on vaan perinteisesti melko lyhyt pitämisaika. Muistan eräätkin lupaukset, jotka kaatuivat omaan mahdottomuuteensa jo viikon, parin kuluttua.

Siitä syntyvät sitten ne raskaat ajatukset.

En ole aikeissa tehdä mitään varsinaisia uuden vuoden lupauksia, mutta toki sitä pitäisi tehdä kaikenlaista omien elämäntapojensa suhteen. Pitäisi ryhtyä noudattamaan kunnollisia, edes suhteellisen säännöllisiä ruoka-aikoja, pitäisi nukkua enemmän ja pitäisi myös liikkua enemmän.

Jos tuollaisia parannuksia onnistuisi pysyvästi tekemään, siitä seuraisi omalle hyvinvoinnille paljon hyvää.

Sen tiedän ja parhaani yritän, mutta en silti lupaa mitään.

Toivotan kaikille hyvää ja rauhallista joulua sekä onnea tulevalle vuodelle!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?