Toimittaja: Kaisu Niska

Vajaat kaksi viikkoa sitten kävin tämän joulun ensimmäisessä joulukonsertissa. Se pidettiin Kemin kirkossa, joka oli ääriään myöten täynnä.

Vielä menomatkalla tuntui, että nyt ollaan liian aikaisin liikkeellä. Maailma oli musta, ei ollut lunta, ei edes kuuraa. Joulu tuntui olevan kaukana.

Takaisin tullessa esiintyjän laulamat joululaulut soivat päässäni, ja sen jälkeen olen tainnut jokaisena päivänä hyräillä laulua ”Näin sydämeeni joulun teen”.

Joulu alkoi sittenkin konsertista.

Tällä viikolla joulu tulee yhä lähemmäksi. Liikkeet ovat laitelleet jouluvalojaan jo useita päiviä sitten.

Ylitornion joulukatu – Alkkulanraitti – valaistaan huomenna. Pello saa ison valaistun joulukuusensa sunnuntaina. Ensi sunnuntaina on ensimmäinen adventti.

Ensi maanantaina pystytetään Ylitorniolla myös kaksi Lions Ladyjen organisoimaa lahjakuusta, joiden oksille ripustetaan vähävaraisten perheiden lasten iät ja sukupuolet kertovia lappusia. Jos niitä omia sukulaislapsia ei ole, voi halutessaan ilahduttaa tuntematonta lasta.

Eräässä suomalaisessa palvelukodissa pyydettiin internetin kautta joulukortteja talon yksinäisille vanhuksille. Kampanja sai suosiota, nyt vanhuksille on lähdössä tuhansittain joulukortteja.

Joulukortteja voi lähettää myös oman paikkakunnan hoivakodeissa asuville, eikä mikään kiellä kutomasta lämpöisiä villasukkia tai hartioille kiedottavaa huivia ja toimittamasta sitäkin hoivakotiin – jonkun papan jalkoja tai mummon hartioita lämmittämään.

Pieniä asioita, joiden tekeminen ei vaadi suuria eikä maksa paljon, mutta joilla voi suuresti ilahduttaa yksinäistä vanhusta tai vähävaraista perhettä.

Niitä tehdessään hankkii samalla itselleen aivan huomaamatta todellisen joulumielen, tekee sen joulun omaan sydämeensä. Riippumatta siitä, miltä maisema ulkona näyttää.

Joulun lähestyminen tuo monelle myös suuren stressin. Koti pitäisi saada tip-top-kuntoon, verhot vaihdettua, ikkunat pestyä, laatikot tehtyä, piparit paistettua, lahjat hankittua… Joulunaluslista on loppumattoman pitkä ja työteliäs.

Mikäli et suorastaan nauti joulunalusstressistä ja kodin puunaamisesta, kannattaa muistaa marttojen antama vinkki: Jos et meinaa viettää jouluasi komerossa, anna komeroiden olla.

Hanki joulumieli rauhallisesti, vältä stressiä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?