Toimittaja: Minna Siilasvuo

Moni asia on pienestä kiinni. Esimerkiksi ensivaikutelma, jonka korjailu ja parantelu jälkikäteen voi vaatia uskomattoman paljon sinnikkyyttä, vaivannäköä ja hyvää tahtoa.

Jos korjaaminen on hidasta, onnistunut ensivaikutelma tai karmea katastrofi saadaan aikaan kymmenesosasekunnissa, ainakin mikäli on uskominen Princetonin yliopiston tutkijoihin Janine Willisiin ja Alexander Todoroviin.

Moni muukin tutkimus osoittaa ensivaikutelman mahdin, mutta varovaisimmat tulkitsijat antavat sen syntymiselle aikaa jopa 17 sekuntia. Eipä tosin ole paljon sekään.

Me kaikki tulkitsemme tapaamiamme ihmisiä nopeasti, mutta emme välttämättä kovin luotettavasti. Noiden muutamien sekuntien aikana arvioidaan uuden ihmisen luotettavuutta, älykkyyttä, sosiaalista asemaa, vaikutusvaltaisuutta ja seksuaalista suuntautumista. Noin niin kuin alkajaisiksi.

Ei ole siis tulevaisuuden kannalta välttämättä kovin viisasta mullistella vieraille ihmisille tai edes näyttää nuivaa, nuutunutta ja maailmaan kyllästynyttä ilmettä, jos haluaa tulla toimeen uuden tuttavuuden kanssa.

Tai yrittäjän ollessa kyseessä vaikkapa saada hänestä uuden asiakkaan.

Kätteleminen on ihan oma lukunsa. Harva haluaa saada käteensä velton lihapalan, mutta yllättävän moni sellaisen ojentaa. Ei tunnu hyvältä, mutta ei tunnu hyvältä sekään, jos kättelijä puristaa niin, että luut rutisevat.

Kaikkein pahin virhe, minkä minun mielestäni voi kätellessään tehdä, on katsella jonnekin muualle kuin käteltävän silmiin. Sellainen tuntuu ikävältä vielä senkin jälkeen, kun ensivaikutelma on luotu ja kyseinen ihminen osoittautunut muuten mukavaksi.

Minulle on muutaman kerran käynyt niin, että olen todennut jostakin ihmisestä saamani ensivaikutelman vääräksi – jo joutunut myöhemmin toteamaan, että se oli sittenkin oikea. Näissä tapauksissa olen arvioinut nimenomaan kyseisen ihmisen luotettavuutta ja epäillyt sitä vähäiseksi.

Valitettavasti alitajuntani on tehnyt oikeat johtopäätökset.

Arvioimme tapaamiamme ihmisiä sen kummemmin suunnittelematta. Alitajunta hoitaa homman, eikä meidän tarvitse miettiä asiaa lainkaan. Emme kuitenkaan ole täysin tiedostamattomien toimintatapojemme armoilla, vaan hyvän ensivaikutelman antamista voi kuulemma harjoitella.

Tiedä sitten, onko se siunaus vai kirous…

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?