Toimittaja: Kari Kaulanen

Minulla oli lapsena tapana kysellä isältä saunassa kaiken maailman asioita. Kuten, että mikä maa voitti sodan. Sotahan oli siihen aikaan vain reilun kymmenen vuoden päässä takana päin. ”Kyllä se Neuvostoliitto taisi voittaa”, isä vastasi.

Joitakin asioita isä kertoi saunanlauteilla myös kysymättä. Muistiini on jäänyt pysyvästi isän kertomus oman äitinsä isoisästä, joka tappoi laukkuryssän ja tuomittiin Siperiaan. 

Aina, kun kuljimme Mämmilän ohi, isä muisti mainita, että siellä asuu sukulaisiamme. Hän tiesi myös sen, että Koskenniemet ovat meille sukua. Se, kuinka laajasta suvusta loppujen lopuksi on kysymys, oli varmaan hänellekin tietämätön paikka.

Asia tuli mieleeni, kun Unto Matinlompolo kehotti Matinlompolon sukuseuran kokoontumisen yhteydessä kertomaan sukuasioista nimenomaan lapsille. Näin varmistettaisiin se, että tulevaisuudessakin ainakin jotkut olisivat kinnostuneita sukuseurojen toiminnasta. Omiin kokemuksiini viitaten se on hyvä ohje.

Jos olisin mennyt nykytiedoillani Sieppijärvelle keskikouluun, olisin tiennyt lähes kaikki koulukaverini sukulaisiksi, kenet läheisemmäksi, kenet etäisemmäksi. Sama olisi ollut tilanne lukiovuosina Pellossa. Vaikea sanoa, olisiko tieto muuttanut suhtautumistamme toisiimme. Toisaalta tiedän omasta kokemuksestani senkin, että elämässä tulee vaihe, jolloin sukujuuret eivät voisi vähempää kiinnostaa.

Sukututkimus ja sukujuhlat ovat viime vuosina yleistyneet, kuten Meän Tornionlaakson sivuiltakin on näkynyt. Yksi iso syy siihen ovat tietotekniikan tarjoamat mahdollisuudet sukujen tutkimiseen.

Olenkin usein miettinyt, että jos isäni eläisi tätä aikaa, hän luultavasti istuisi sitkaasti tietokoneella.

Itse olen tehnyt DNA-testin, jonka tulosten mukaan olen 85-prosenttisesti suomalainen, viisiprosenttisesti itäeurooppalainen, neljäprosenttisesti skandinaavi ja kolmeprosenttisesti keskiaasialainen. Loppu on muuta etnisyyttä, josta osa on Keski-Amerikasta. Lisäksi minussa on yksi prosentti eskimoa.

Vanha sanonta on, että kaikki ovat sukua toisilleen Aatamin ja Eevan kautta. Jos ajatellaan asiaa kehitysteorian pohjalta, sanonta voisi kuulua: ”Kaikki ovat sukua toisilleen neandertalilaisen kautta”. Tai jos vielä pidemmälle mennään, ”ameeban kautta”.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?