Toimittaja: Minna Siilasvuo

Yle Uutiset teetti Taloustukimuksella kyselyn, millaisessa ympäristössä he haluaisivat asua, ellei tarvitsisi piitata pikkuasioista kuten rahasta tai työpaikasta. Nyt luulo on muuttunut tiedoksi: lähes joka kolmas haluaisi asua maaseudulla, ja nimenomaan maaseudun haja-asutusalueella.

Lisäksi neljä viidestä haastatellusta on sitä mieltä, että valtion on turvattava palvelut koko Suomen pitämiseksi asuttuna – siis heidän itsensä maksamilla verorahoilla!

Suuren kaupungin keskustaan haikailee vain noin joka kymmenes vastaajista.

Nämä tiedot eivät suuremmin yllätä. Maalla on mukavaa, yleensä turvallista ja useimmat palvelut pelaavat paremmin kuin kaupungeissa. Maalla tunnetaan vielä sellaisia käsitteitä kuin naapuriapu ja talkoot.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen on esittänyt epäilyksen, että tähän saakka kaupungistumiskeskustelua ovat käyneet harvalukuiset asiantuntijat ja poliitikot, joiden mielestä velatkin muuttuvat saataviksi, kun kansalaiset saadaan muuttamaan kaupunkeihin. Tavallisten kansalaisten mielipidettä ei ole edes kysytty, saati sitten huomioitu.

Tämä on ollut joillekin liikaa ja tutkimustulos on tyrmätty. Odotettavissa oli myös se tieto, että haastateltavat ovat väärässä. Kysymykset oli asetettu väärin ja vastaajat olivat poikkeuksellisen tyhmä satunnaisotos kansasta, joka yleensä tietää asiat. Nyt ei.

Kaupungissa on kieltämättä kiva käydä ja asuakin vähän aikaa. Siellä on yhtä ja toista sellaista, mihin maalla ei törmää. Hyvässä ja pahassa. On konsertteja, teatteria, elokuvia, kauppoja ja monenmoisia harrastusmahdollisuuksia.

Maalla on myös kiva käydä ja asua, vaikka vähän pitempäänkin. Siellä on yhtä ja toista sellaista, mihin kaupungissa ei törmää. Hyvässä ja pahassa. On tilaa ja avaruutta, sieni- ja marjametsiä, puhdasta luontoa, upeita maisemia, viljelysmaata ja monenmoisia harrastusmahdollisuuksia.

Lisäksi maalla on myös konsertteja, teatteria, elokuvia, kauppoja – joskin hieman vähemmän kuin kaupungissa – ja sellaisia harrastusmahdollisuuksia, joita kaupunki ei tarjoa metsästyksestä ja kalastuksesta alkaen.

Ainakin Tornionlaaksossa on jopa pienimuotoista paikallisliikennettä. Mitä muuta tässä vielä osaisi toivoa?

Ainakin sitä, että asuinpaikan valinta olisi tulevaisuudessakin mahdollista. Myös meille tyhmille.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?