Toimittaja: Johanna Muotkavaara

Joulu tuntuu tulevan vuosi vuodelta aikaisemmin, ja pysyvä lumi taas joka vuosi myöhemmin.

Jo syyskuussa näkyi kaupan hyllyillä ensimmäisiä joulukarkkeja ja kalentereita, pukkia ja poroa joka nurkassa. Koska oikein on lupa alkaa fiilistelemään joulun odotuksella ilman paheksuvia katseita?

Olit jouluttaja tai et, asiasta on tehty jopa tutkimuksia, joiden mukaan joulukoristeiden aikainen esille laittaminen tekee onnellisemmaksi. Stressiä ja kiirettä täynnä olevassa maailmassa ihmiset haluavat asioita, jotka tekevät heidät onnelliseksi, ja juuri joulukoristeet herättävät vahvoja tunteita lapsuudesta, ajasta jolloin joulussa oli taikaa.

Itse pidän joulusta, en kaupallisesta joulusta, vaan lähinnä tunnelmasta. Jouluun liittyy rauhoittuminen ja tuoksut. Hiljainen metsä, josta joulukuusi haetaan, virittää jo tunnelmiin. Hiljalleen maahan putoilevat lumihiutaleet, ja mausteinen glögi vievät ajatukset jonnekin, missä ei tunneta sanaa kiire.

Eikä joulun tarvitse olla edes valkea, tunnelman voi loihtia muutenkin. 

Olen luvannut, etten kaiva joulukoristeita esiin, tai leivo joulutorttuja ennen pyhäinpäivää ja Halloweenia. Kurpitsat ja pääkallot kun ovat ristiriidassa iloisten tonttujen kanssa. Hieman olen kuitenkin lipsunut, sillä pikkuhiljaa ennen kurpitsajuhlaakin kotiin alkoi putkahdella itsetehtyjä kransseja ja kausivaloja. Sillä kausivalojahan ne nimenomaan ovat, eivät jouluvaloja. 

Nyt kun on päästy marraskuun puolelle, pääsee jouluttajakin kunnolla vauhtiin. Tuoksua ja tunnelmaa on luvassa kodin joulunavajaisissa. Eikä näihin avajaisiin tarvita sen kummempaa, ei kimallusta tai korkokenkiä, vaan villasukat ja kuppi kuumaa. Glögin ja pipareiden tuulahdus on tuoksunut jo muutamana pakkasiltana. Kuivatut appelsiinit somistavat keittiötä, ja Frank Sinatra laulaa talven ihmemaasta.

Sitähän joulu on, hetken ajan maailma voi olla ihmeitä täynnä. Pieniä tai suuria.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?