Toimittaja: Johanna Muotkavaara

Kesäaika päättyi, ja marraskuukin alkoi. Lumet sulivat ja vähäinenkin valoisuus katosi. Moni kärsii kaamosmasennuksesta, tai ainakin syysväsymyksestä, ja nyt syystalven pimeimpään aikaan oirehtiminen yleensä alkaa. Syksyn pimetessä lisävitamiinit ja kirkasvalot tulevat tarpeeseen, ja pitäisi myös huolehtia kunnon yöunista. Tärkeää olisi myös ottaa aikaa itselle, ja kuunnella omaa kehoaan. Mitä se sinulle kertoo? Väsyttääkö, tai kolottaako jostain? Tekeekö mieli jotain tiettyä ruokaa?

Kellojen siirto laittoi ainakin oman koneistoni sekaisin. Nukahtaminen hankaloitui, illalla ei pysty rauhoittumaan, ja aamulla sitten väsyttää huonosti nukutun yön jälkeen. Ja tieto siitä, että pitäisi nukkua muttei pysty, aiheuttaa stressiä. Ja huono nukkuminen aiheuttaa sokerinhimoa, joten kierre on valmis. Iltojen rauhoittaminen hyvissä ajoin auttaa monia nukahtamaan, mutta käytännössähän se ei aina ole niin helppoa toteuttaa.

Myös lukeminen, tai äänikirjan kuuntelu, voi auttaa rentoutumaan illalla. Saatavilla on myös rentoutumisharjoituksia äänitteinä tai netissä, ja myös meditoimista tai kevyttä joogaa voisi kokeilla. Mikä estäisi myös lukemasta lapsille tarkoitettuja satuja itselleen. Ehkä unikin tulisi paremmin Kolmea pikku porsasta lukemalla, kuin liian jännää dekkaria. Tai ehkä pitäisi etsiä kirjastosta mahdollisimman tylsä kirja, niin unikin tulisi itsestään.

Syksyn loskaiset ilmat, ja vesi- tai lumisateet, eivät houkuttele kaikkia liikunnan pariin. Raitis ulkoilma tekee kuitenkin hyvää, ja auttaa myös nukahtamisessa. Luonto jo itsessään rauhoittaa ja laskee stressiä. Mitäpä jos halaisit puita seuraavan kerran metsässä, vaikka se kuinka nolottaisi. Ja parasta olisi liikkua päivällä valoisan aikaan, ja hyödyntää kaikki mahdolliset auringonsäteet. Mutta tähän arjen luksukseen ei kaikilla ole mahdollisuutta.

Moni aloittaa myös syksyn tullen uuden harrastuksen, joka saattaa piristää mieltä. Eikä harrastuksen tarvitse olla edes liikuntaa, vaan miksei se voisi olla vaikka sanaristikoiden ratkominen. Tai palapelin kasaaminen. Ja mitään suorituspaineita ei kannata ottaa, vaan tehdä sitä mistä pitää, ja omaan tahtiin.

Positiivinen ajattelutapa, ja itsensä kuunteleminen on tärkeää, ja erityisen tärkeää, jos on taipuvainen kaamosväsymykseen. Pimeä vuodenaika antaa mahdollisuuden pysähtyä. Anna itsellesi lupa herkutella aina silloin tällöin, ja tehdä sitä mikä hyvältä tuntuu. Ollaan itsellemme armollisia.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?