Toimittaja: Minna Siilasvuo

Suomalaiset ovat kahvinjuojakansaa. Viime vuonna Suomeen tuotiin noin 67 miljoonaa kiloa raakakahvia, ja sitä käytettiin paahdettuna noin 53 miljoonaa kiloa. Kahvin kulutus henkeä kohden on 9,6 kiloa vuodessa.

Siitä on jo vaikea panna paremmaksi, eikä moni pärjääkään Suomelle kahvinjuontikilpailussa. Itse asiassa ei ilmeisesti kukaan. Suomalaiset juovat kahvia iloon, suruun, seuran vuoksi, viihdykkeeksi, ajankuluksi ja pahimmat kahvikissat myös päänsäryn ehkäisemiseksi.

Rauhallinen hetki kahvikupin ja kirjan kanssa aurinkoisella rannalla tai viihtyisässä kahvilassa, kiireinen kupillinen huoltoasemalta matkaan siepattuna tai työpöydän kulmalle nostettuna – kahvia tosiaan kuluu!

Valitettavan paljon kahvia lorahtaa myös viemäriin, eikä se oikein tunnu miltään eikä maksa juuri mitään. Paitsi että maksaa sittenkin…

Kahvin kasvattaminen ja tuottaminen nielee melkoisen määrän vettä. Sen rinnalla keittimeen kaadettava vesitilkka jää varsin vaatimattomaksi. Tavallisen kahvimukillisen vesijalanjälki on niin iso – peräti 280 litraa – että sitä ei auta lorauttaa lattialle.

Mukillinen kahvia maksaa noin 13 senttiä. Hukkaan heitetylle kahville kertyy hintaa sekä luonnon että kotitalouden näkökulmasta tarkasteltuna. Mukillinen ylimääräistä kahvia päivässä tekee 100 000 litraa hukkaan mennyttä vettä ja 50 viemäriin hulahtanutta euroa vuodessa.

Niille olisi parempaakin käyttöä.

Maa- ja kotitalousnaiset haluavat ottaa haltuun myös kahvihukan, ja kannustavat keittämään kahvia vain kulloinkin tarvittavan määrän. Pahin hukka syntyy yleensä työpaikoilla ja erilaisissa tilaisuuksissa, missä on paljon väkeä kahvittelemassa.

Meillä kotona ei synny kahvihukkaa. Ei siksi, että olisimme erityisen valveutuneita, vaan siksi, että olemme erityisen laiskoja. Kun keitämme pannullisen kahvia, sammutamme keittimen saman tien. Kahvi saa jäädä pannuun odottamaan sopivaa hetkeä.

Kun kahvihammasta sitten alkaa jossain vaiheessa kolottaa, pannusta on soma lämmittää mikrossa itselleen kahvia. Ihan hyvää se on, kun sitä ei ole keittämisen jälkeen paistettu. Peittoaa muuten termoskannukahvin mennen tullen!

Ei kahvia kannata muutenkaan heittää hukkaan. Se sopii ruuanlaittoon, leivontaan ja huonekasvien lehtien pyyhkimiseen. Kaiken kukkuraksi kylmä kahvi kaunistaa…

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?