Toimittaja: Johanna Muotkavaara

Ilmastonmuutos on laaja käsite, ja siihen liittyvät kysymykset hiilijalanjälkineen saattavat edelleen säikäyttää monet. Asioita saatetaan alkaa ajattelemaan liian kaukaa hakien. Joku vetäytyy askeleen taaksepäin, ja alkaa selittämään, että ei oikeastaan tee asian hyväksi mitään. Kun kysymystä tarkentaa, niin havahdutaan siihen, että oikeastaan tekeekin jotain. Pelkästään jo se, että kierrättää lehdet, lasit, metallit, pahvit, muovit ynnä muut on jo askel oikeaan, ja parempi kuin ei mitään. Jokainen pystyy kierrättämään, vaikka syrjäseuduilla se onkin haastavaa lajittelupisteiden sijaitessa kymmenien, jos ei satojen kilometrien päässä. 

Kaupassa tehtävillä valinnoilla voi myös vaikuttaa ympäristömme tilaan. Esimerkiksi suunnittelemalla omat ostoksensa etukäteen voi pienentää ruokahävikkiä, ja yksittäispakattuja tuotteita välttämällä vähentää roskan määrää. Valitsemalla lähiruokaa yritykset ja kuluttajat tukevat samalla paikallista elinkeinonharjoittajaa, ja näin ollen vähennetään kuljetuksesta aiheutuneita päästöjä. Ollaanko valmiita maksamaan siitä enemmän, onkin asia erikseen. Ostamalla luomua tehotuotannon sijaan voi tukea vaikka paikallista pientilaa, joka pitää huolta luonnon maisemoinnista pitämällä eläimet vapaana laiduntamassa. Näin huolehditaan samalla myös luonnon monimuotoisuuden säilymisestä.

Tavaroissa, vaatteissa ja huonekaluissa voi miettiä tarvitseeko sen välttämättä uutena, vai voisiko saman löytää käytettynä. Vihreää tulevaisuutta olisi, että kun jotain uutta tuotetaan, olisi jo sen kehittämisvaiheessa kierrätettävyys ja elinkaari ajateltu loppuun saakka. 

Etätyöt mahdollistavat maaseudun ja syrjäseutujen pysymisen hengissä. Lisäksi etätöiden suosiminen säästää ympäristöä autoilun vähentyessä, ja mahdollistaa ihmisten elämän jatkumon myös harvaan asutuilla alueilla. Joukkoliikenne ei pohjoisen syrjäkylillä ole kovinkaan vilkasta.

Uutta, vähäpäästöisempää autoa, hybridiä tai sähköautoa ei kaikilla ole mahdollisuutta laittaa, mutta jo omien ajojen vähentäminen on oikeaan suuntaan.

Jokaisella on mahdollisuus tehdä jotain ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, pienetkin teot ovat askel eteenpäin. Yrityksillä on myös mahdollista näyttää omilla toimillaan esimerkkiä, sillä kestävästi ja vastuullisesti ajattelevilla yrityksillä on tulevaisuutta. Kyse on kuitenkin meille kaikille yhteisestä maapallosta.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?