Toimittaja: Kari Kauppinen

Vanhusten viikon pääjuhlassa Ylitorniolla tuotiin esiin monia asioita, joita ei kannata unohtaa juhlapuheisiin. Niiden esittäjien ja muidenkin kannattaa olla aktiivisia, jotta asiat etenevät ripeästi.

Sunnuntain juhlassa Ylitornion sivistyslautakunnan puheenjohtaja Ville Impiö esitti puheessaan niin sanottuja erilaisia ratkaisuja, joita kunnissa voisi tehdä vanhusten elämänlaadun parantamiseksi. On hienoa, että ajatuksille ja ideoille annetaan tilaa ja ennen kaikkea ne lausutaan ääneen. Sitä kautta syntyy muutos ja asiat kehittyvät. Kuntalaisten kunta kehittyy.

Tässä lehdessä on edelleen paljon vanhusasiaa. Tämä seniori-ikäluokka on aliarvostettua porukkaa, jolle soisi paremman elämän ehtoon.

Voisimme järjestää talkoot, jokainen omassa keskuudessamme, että huomioimme omat lähimmäisemme tästä eteenpäin hitusen paremmin. Osa on niin tehnytkin varmasti kiitettävällä tavalla, mutta yksin olevia vanhuksia on keskuudessamme.

Tekemisen ei tarvitse olla ihmeellistä. Voisiko mummot ja papat hakea istumaan iltaa omaan kotiin? Ei siinä tarvitse jutella sen kummemmin mitään, jos sanottavaa ei ole. Katsotaan yhdessä vaikka elokuvaa, tehdään sitä, mitä olisi tehty muutenkin, mutta otetaan muut mukaan. Ja jos leffaan nukahtaa, niin sekin on yhdessä olemista. Pääasia on tunne. Että ollaan vielä tässä yhdessä. Ihan vapaasta tahdosta. Pieni asia.

Niin, niin pieni asia, joka arjen kiireessä näyttäytyy varmasti suurena. Ei sitä aina jaksa tehdä moniakaan pieniä asioita, koska ne tuntuvat kovin vaivalloisilta. Täytyy vaan itse kunkin koettaa parempaa.

Varsinkin silloin voi vanhuksia olla vaikea kohdata, jos heillä on puhevamma, muistisairaus tai muu piirre, joka haittaa kommunikaatiota. Sellaisesta ei pidä itse hämmentyä. Ei vanhus tarvitse erityiskäsittelyä, vaan sitä, että hänen kanssaan ollaan kuin kenen tahansa muun kanssa. Muidenkin kanssa huomioidaan jokaisen erityispiirteet.

Kaikki tämä on jälleen kerran meistä kaikista kiinni. Kokeillaan, jos saataisiin lähimmäisen elämä paremmaksi. Myös muiden kuin vanhusten elämä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?