Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Elämme kulttuurissa, jota määrittää uskonto rajallisessa maailmassa tapahtuvaan rajattomaan kasvuun ja materialistiseen kehitykseen. Meidät opetetaan jo pienestä tavoittelemaan jotain uutta tai enemmän, kuin mitä nyt on.

Perusahneena olentona ihmisriepua ei ole vaikea saada uskomaan, että onni syntyy saavutettaessa jotain, mitä hänellä ei vielä ole. Irwin Goodmania siteeraten: Yhdet vielä ja sitten lasku.

Kiire ja kiiruhtaminen kohti uusia seikkailuja ja voittoja saavat jo Antiikissa löydettyjen ihmisen perushyveiden kuulostamaan vanhanaikaisilta pölynkerääjiltä.

Ajatusjumittumaa voisi kääntää 180 astetta, ja keskittyä pohtimaan, mitä kaikkea meillä on. Sen kirkastuminen on avain kiitollisuuteen ja tyytyväisyyteen.

Jos Antiikin harmaapartoja on uskominen, kohtuus ja kiitollisuus ovat viittoja hyvinvointiin – ja kuten Aristoteles näki tärkeäksi tavoitella – hyvän mielen sävyttämään onnellisuuteen.

Aristoteles olisi ymmällään, jos hänellä olisi se määrä tietoa ihmisen mielen ja kehon, fysiologian ja elimistön toiminnasta kuin jokaisella peruskoulun aloittaneella tänä päivänä. Silti hän osui hyve-etiikkansa kanssa keskelle tikkataulua.

Kiitollisuuden on todettu tutkimuksissa olevan hyväksi paitsi ihmisen psyykelle, niin se myös parantaa fyysistäkin terveyttä monin tavoin. Kiitollisella mielellä fyysiset sairauden oireet on hieman kevyempi kantaa. Sydän selviää alhaisemmilla kierrosnopeuksilla, ja unikin on levollisempaa.

Kiitollisuuden harjoittamisella on havaittu olevan myönteisiä neurologisia vaikutuksia. Se vaikuttaa jopa hypotalamukseen, joka on yksi keskeinen komentokeskus aivojen syövereissä. Kiitollinen sydän edistää dopamiininkin eritystä, mikä vaikuttaa ihmisen kokemaan hyvänolon tuntemukseen.

Tämä kuulostaa vähintään yhtä tehokkaalta kuin Hota-pulveri aikoinaan. Koska kiitollisuutta ei kuitenkaan voi kaupallistaa, se korvautuu usein helpommin markkinoitavilla lumelääkkeillä kuten uusi auto, kännykkä tai netistä ostettava kiitollisuuskurssi.

Kiitollisuus ei ole kauppatavaraa, eikä sitä voi älyllisesti huijata. Lääke vaikuttaa voimallisesti vain sydämestä kumpuavana tunteena. Sen on annettava vaikuttaa säännöllisesti joka päivä.

Kiitollisuus ruokkii kiitollisuutta.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?