Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Japanilaisen Marie Kondon kodin tavaroiden järjestelymenetelmä rantautui meille reilut kuusi vuotta sitten.

Kondo vannoo järjestyksen nimiin. Epäjärjestys on uuvuttavaa. Turha tavara sitoo ihmisen mieltä.

Idea on yksinkertainen. Jos yksittäisen esineen ei itsetutkiskelun jälkeen voida sanoa tuottavan ihmiselle iloa, siitä on parempi luopua. Poikkeuksena tästä lienevät pesukoneet ja imurit, joita harva rakastaa, mutta jotka ovat silti tuiki tärkeitä.

Olemme olleet mieheni kanssa viimeisen kuukauden ajan lähes vannoutuneita ”konmarittajia”.

Meneillään on muutto uuteen kotiin.

Mies kantoi aluksi tyhjiä muuttolaatikoita selkä vääränä talo ja pihamaa täyteen. Epäilin, ettei niitä niin paljon tarvita.

Päätimme täyttää laatikot vain kylmän harkinnan läpäisemillä tavaroilla. Muu saisi mennä. Mitään turhaa tai käytöstä pois heitettyä, joita ulkorakennuksetkin olivat pullollaan, ei laatikoihin saisi päätyä.

Muuttotohinassa oli aluksi vaikeaa pitää kiinni minimalismin ihanteesta. Meidän kohdallamme se tarkoittaa sitä, että ylipäänsä mahtuisimme tavara- ja esinepaljoutemme keskelle.

Alkuun päästyämme kaatopaikalle ja kierrätykseen menevien kasa kasvoi rivakasti. Pian ei enää kyselty, tuottaako yksittäinen tavara iloa. Pois vaan!

Muutto ja muutos ovat raskaita prosesseja. Tuttu ja turvallinen vetävät puoleensa. Sama koskee kodin nurkissa majailevia tavaroita, jotka vasta äärimmäinen pakko tuo edes päivänvaloon. Muuttolaatikoiden, säkkien ja nyssäköiden keskellä ihminen huomaa, kuinka ”rikas” hän on tietämättään ollut.

Kondo on oikeassa. Tavarahelvetti oli todellakin sitonut mieltäni.

Kaatopaikalle vietävää jäi yksi siirtolavallinen. Ahdistuin nähdessäni kuorman. Halusin oksentaa. Roskiin päätyneet patjat, sohvat, rikkinäinen ja likainen sälä – se kaikki oli kirkuva huutomerkki oman aikamme ylikulutuksesta. Minun ylikulutuksestani. Elämämme on ajautunut ilmeisen tuhoisille raiteille.

Entäpä Kondo itse? Hänellä on nettisivut, missä hän jakaa ideoita ja myy kursseja. Kappas, sieltä löytyy myös soma tavarakauppa.

Tavarahelvetistä poispääsyä haluavat, tervemenoa kyseisille sivuille hankkimaan jotain pientä kivaa täyttämään kaapeista ja mielestä vapautunutta tyhjää tilaa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?