Toimittaja: Kari Kauppinen

Tämä lehden numero on hyvä esimerkki siitä, että olemme palanneet jonkinmoiseen normaaliin, sillä tapahtumia riittää runsaasti. Elämä ei olekaan peruttu.

Tosin kannattaa yhä olla tarkkana koronan torjunnassa, jotta siirtyminen uuteen normaaliin sujuu hyvässä järjestyksessä.

Kulttuuri voi sanana kalskahtaa joillekin samalla tavalla kuin osa kammoaa urheilun mainitsemista. Usein nämä kaksi asiaa onkin esitetty toistensa vastakohtina. Se on valitettavaa ja väärää.

Jos tarjolla on jotakin, johon ei ole kovin hyvin tottunut, älä sano heti ei.

Uuden kokeilu on pieni uhraus, mutta se voi muuttaa elämää.

Jos tekemiseensä suhtautuu intohimolla, antautuu sille, kokemuksen voima kasvaa eksponentiaalisesti.

Kun elokuvassa joku sanoo jollekin mitättömän sivulauseen, se voi olla jossakin elämäntilanteessa katsojalle käänteentekevä huomautus, joka nostaa esiin ajatuksia ja toimintatapoja, jotka mullistavat elämän. Eivät hetkessä, eivätkä näkyvissä määrin välttämättä vuodessakaan, mutta riittävän pitkäjänteisesti toteutettuna ajastaan. Sitten huomaakin, ettei Titanic törmännytkään jäävuoreen. Pieni ruorin liike olikin riittävästi.

Kannattaa sanoa siis kyllä.

Ja kun matkailu aukeaa ja halutaan käydä jossakin vaiheessa ulkomailla, niin varataan matka vaikka Milanoon. On kaksi asiaa, joiden tekemättä jättäminen siellä on synti ja häpeä. Eli mennä jalkapallo-otteluun ja oopperaan. Varmasti ihmeellisiä kokemuksia.

Kummankaan ei varsinaisesti tarvitse kiinnostaa, aina voi kummastella tunnelmaa ja seurata vaikka yleisöä. Ja silloin se lyö kasvoille. Kun ei katso peliä eikä musiikkiesitystä, vaan kaltaisiaan paikalle tulleita, näkee, miten heidän kasvoillaan vaihtelevat liikutuksen, itkun, ilon ja surun, innostuksen ja huuman, odotuksen ja hiipuvan toiveen tunteet. He todellakin käyttävät koko tunneskaalaansa, eivät jarruttele, ovat täysillä mukana. Eihän siinä välttämättä niin sanottua järkeä ole, mutta se on elämää. 

Osa heistäkin saattoi olla ensimmäisellä kerralla kaverin raahaamana tai puolison pakottamana paikalle saapuessaan vastahakoinen. Nyt he eivät voi käsittää, miten jaksoivat ennen. He janoavat uusia kokemuksia, uusia ystäviä, jokaista päivää. He sanovat jatkossa aina kyllä.

Kannattaa sanoa myös paikalliselle kulttuurille kyllä. Nähdään Ylitorniolla ja Pellossa pitkin loppukesää.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?