Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Tänä päivänä ihmisen halu laiskotella ja rentoutua saa erinomaista vastakaikua netissä. Se tarjoaa runsaudensarven ajanvietettä ja huvittumisen aiheita.

YouTubesta löytyy erilaisilla hakusanoilla mitä omituisinta materiaalia, jolla ihminen voi tappaa kallista, mutta turhaksi kokemaansa vapaa-aikaa.

Eksyin vahingossa videoihin, joiden koukuttavuus perustuu asioiden täydelliseen hallintaan ja onnistumiseen. Työkone halkaisee järeän halon kerta toisensa jälkeen. Kesäkurpitsaa survotaan metallisen ristikon läpi, jolloin tuloksena on säännöllistä neliskanttista leikettä. Työkoneet taittavat metallitankoa tarkalla rytmillä, ja niittaaja takoo piikkejä taustalevyyn monotonisen metronomin tahtiin. Onnistuminen ja taito tuottavat katsojalle mielihyvää. Elämä jolkuttaa tasaisesti jengoillaan. Kaikki on siis hyvin.

Oma huvittumisen lajinsa ovat puolestaan videot, joiden koukku on harmillisissa epäsymmetrioissa ja riitasoinnuissa. Täytekakku leikataan epäsovinnaisesti. Katukivetyksen ja parketin kuviointi särkyy jossain kohdin. Tomaattia leikataan tylpällä veitsellä, ja teippi repeää sitä rullasta vedettäessä.

Nämä harmoniaa särkevät videot saavat minut hekottelemaan yksikseni. Miten tuttua ja ärsyttävää! En ole yksin harmitusteni kanssa. Aamiaispöydän hankalasti kuorittava kananmuna herättää samoja intohimoja eri puolilla maailmaa.

Videoiden kautta välittyy ihmisluonnon pohjimmainen samanlaisuus. Niitä on kuvattu pallomme joka kolkalla, ja niiden vinksahtanut näkökulma tai huumori puhuttavat katsojia kielestä ja kansallisuudesta riippumatta.

Oma lajinsa koukuttavaa katsottavaa tai kuultavaa ovat videot, joilla pyritään synnyttämään vastaanottajassa rauhoittavia aistielämyksiä. Videot rentouttavat ja auttavat keskittymään. Kyseisten ASMR-videoiden seuraaminen on hyvin suosittua maailmalla. Suomalaisiakin ASMR-tubettajia ja videoita löytyy.

Hämmästelin itseäni seuratessani suomalaista videota, jossa nainen lukee kirjasta kuiskaten 12.000 onnen aihetta. Juuriharjat, juuresharjat, vesiliukoiset vitamiinit. Tuntuu hölmöltä, mutta moni saa niistä apua uniongelmiinsa tai levottomuuteensa.

Aikakaudet muuttuvat, mutta ihminen tarvitsee aina uudenlaisia huvittumisen ja virkistyksen lähteitä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?