Toimittaja: Kari Kauppinen

Jääkiekkoilija Aleksi Kenttämaa kertoo viereisellä sivulla kuulumisiaan. Hän mainitsee myös asian, jossa on tullut tehneeksi merkittävää kotiseututyötä, ehkä ihan huomaamattaan. Hän on saanut ihmisiä käymään Ylitorniolla. Kenttämaa kertoo, että kuluvan kesän aikana tulee kymmenkunta kaveria kylään.

Siinäpä meille jokaiselle tavoitetta. Mitä jos meistä itse kukin kutsuisi omia tuttujaan, kavereitaan, ystäviään, sukulaisiaan, bisneskumppaneitaan ja tindermätsejään omalle kotipaikkakunnalle. Kyllä siinä Pello ja Ylitornio kiittäisivät.

Paitsi että Kilpisjärventietä kulkevat turistit saadaan toivottavasti muutoinkin jarruttamaan seudullamme, niin täsmäkutsut lisäävät kulkijain ja yöpymisten määrää, ulkopuolinen raha kiertää kylillemme ja näyttääkin vilkkaalta.

Jos jokainen saa vaikka viisi ihmistä käymään, se on valtava massa.

Viime kesänä suomalaiset ”löysivät” Lapin uudelleen koronapandemian myötä. Trendi jatkunee ja siihen on kaikin keinoin keksittävä tarttua kiinni. Omia vahvuuksia pitää osata kertoa. Olen ollut Tornionlaaksossa nyt reilut kuusi viikkoa. Tutuilta tulee etelästä viestejä, että paistaako se aurinko oikeasti koko yön. Onko siellä läpeensä kellonkierron valoisaa? Kyllähän tämä jo kertoo siitä, että elämme ihmeessä.

Ja kun joku innostuneena kyselee ja vastailee, että voi ihmettä, niin silloin vain koukku kiinni ja kutsu vetämään. Onhan meillä tarjolla vaikka mitä. Väylä, luonto, rauha, riittävät palvelut, rajan eksotiikka, se aurinko. Aika moni muuten vaihtaisi nyt etelässä vietettävän kivuliaan helteisen ja tukahduttavan kostean juhannuksen Tornionlaakson keskikesän juhliin. Sääskiä ei kannattane korostaa, korkeintaan mainitsee, että onhan nuita itikoita hitusen. Mutta pienellä työllä niitäkin kykenee välttämään.

Jos kuulee aitoa ihmettelyä keskiyön auringosta, niin samaa teettää raja ja miten täällä eletään. Viime kesänä Kaakkois-Suomesta länsirajalle tulleet rajavartijatkin äimistelivät sitä, etteivät he olleet ymmärtäneet, että länsirajalla eletään kuin rajaa ei olekaan.

Vaikka se ehkä kuulostaa hassulta, niin Väylän toisella puolella oleva asutus ja siellä poikkeaminen, Ruotsissa käyminen, on eksotiikkaa, ohjelmanumero turistille ja helppo toteuttaa varsinkin kun korona näyttää, että saattaapi kohta helpottaa ainakin toistaiseksi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?