Toimittaja: Kari Kauppinen

Olen ollut mukana kansainvälisessä sijoitusbisneksessä. Lainasin kerran mosambikilaiselle sekatavarakauppiaalle 25 Yhdysvaltain dollaria, jotta hän saisi liiketoimintansa kasvuun. Yhteensä kyse oli 675 dollarin lainasta, joka tuli useammalta rahoittajalta. Hän maksoi summan vuoden aikana takaisin, noin parin dollarin kuukausivauhtia. Laina-ajalta sain yhteensä noin dollarin tuoton korkona.

Kyse on verkossa toimivasta järjestelmästä, johon pääsee helposti mukaan.

Onko tässä nyt sitten mitään järkeä? Kyllä on, ja riskit ovat pienet. Jos lainaa ei makseta takaisin, ei talous yleensä kaadu tuohon pariakymmentä euroa vastaavaan summaan.

Hyödyt ovat suuret, tai ainakin voivat olla.

Lyhyellä tähtäimellä ainakin mosambikilainen perheenäiti työllistää itsensä ja laajentaa liiketoimintaa. Perhe pystyy elättämään itsensä. Ehkä jälkikasvu jatkaa kauppaa joskus.

Pitkällä tähtäimellä parhaassa tapauksessa parin kympin lainassa kyse on vastaavasta kuin perhosefektiteoriassa. Tämähän siis tarkoittaa sitä, että kun perhonen räpsäyttää siipiään, niin se voi saada aikaan myrskyn toisella puolella maapalloa.

Eli parin kympin panoksella voi ainakin kuvitella olevansa osallinen johonkin suurempaan. Muuttaa elämää. Rehdeillä ehdoilla annettu laina voi olla juuri se kulminaatiopiste, minkä pienyrittäjä, oman yhteiskuntansa tukipilari, tarvitsee. Samalla se on sijoitus siihen, että jokainen voisi elää omassa maassaan, omassa kodissaan. 

Tulevaisuuden skenaariot aiheuttavat vakavia ongelmia Euroopalle. Ilmastonmuutos ja myös siitä johtuvat taloudelliset katastrofit uhkaavat saattaa ihmiset ennennäkemättömään vaellukseen. Tässä Eurooppa on liipaisimella.

Kun köyhyys vähenee ja elinmahdollisuudet ovat olemassa, ei ole tarve liikehtiä. Harva kai haluaisi jättää kotiaan, jos ei olisi pakko.

Loppupeleissä kaikki ihmiset kaikkialla ovat samanlaisia ja kaipaavat samoja asioita: rauhallisia normipäiviä rakkaimpiensa kanssa, perhettä, työtä ja ruokaa. 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?