Toimittaja: Minna Siilasvuo

Olen aina ajatellut, että ajan tuhlaaminen somessa eli sosiaalisessa mediassa on uuden ajan mukanaan tuoma syvästi inhimillinen ongelma. Somen seikkailut houkuttelevat ihmiset pois elävästä seurasta ja aidosta vuorovaikutuksesta.

Miten väärässä ihminen voikaan olla!

Erehdykseni selvisi minulle koko laajuudessaan muutama viikko sitten, kun kävin mieheni kanssa viemässä koiramme kyläilemään tyttären luo Tampereelle.

Mokka on ehdottomasti maalaiskoira. Kun se oli pentu, teimme kokemattoman koiranomistajan virheen, emmekä lähteneet sen kanssa varta vasten ihmisten ilmoille tutustumaan muihin koiriin ja ihmisiin. Niinpä se nyt aikamiehenäkin jaksaa töhöttää kuin kakara aina kun se tapaa uusia tuttavuuksia.

Osasimme siis odottaa laajamittaista töhötystä Tampereella, ja sitä me myös saimme. Mokka nautti koirien somesta täysin siemauksin. Se nuuski joka ikisen puskan, ruohomättään ja tolpanjuuren asiaankuuluvalla innolla ja huolellisuudella. Jokainen someen jätetty viesti sai myös vastauksen.

Ei siinä mitään. Aluksi kaikki vaikutti ihan normaalilta ja Mokka käyttäytyi kuin koira. Ei kovin yllättävää sinänsä, sillä se on koira.

Vähitellen aloimme kuitenkin ihmetellä. Mokka huomasi muut koirat vain satunnaisesti, sillä se oli täysin keskittynyt sosiaalisen median viesteihin.

Kun oikea, elävä koira käveli ohi kiinnostuneena häntäänsä vispaten, Mokka seikkaili kuonoaan myöten somen syövereissä eikä suonut silmäystäkään lähietäisyydellä liikkuvalle elävälle olennolle. Mitä ihmettä?!

Nyt olemme joutuneet nielemään ajatuksen, että se, mitä luulimme inhimilliseksi, onkin täysin eläimellistä. Ei koirakaan piittaa elävistä lajitovereista, jos vaihtoehdoksi on tarjolla raivokas somettaminen kuono tienvarren tuoksuvassa pusikossa.

Ihan samanlaista eläimellistä menoa näkee kahviloissa, perheiden sunnuntaipäivällisellä tai ystävien tapaamisessa ihan missä hyvänsä: se paras, tärkein ja kiinnostavin ihminen ei ole nenän edessä pöydän toisella puolella, vaan puhelimen päässä somen savuverhon takana.

Pahimmassa tapauksessa hän ei ole edes oikea ihminen, vaan mielikuvi-tusolento. Somessa on helppo esiintyä muuna kuin omana, vajavaisena itsenään ja puhaltaa tähtipölyä lajitoverien silmiin.

Mutta että koiratkin...

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?