Toimittaja: Kari Kauppinen

Koronapandemia on vetänyt reilun vuoden aikana niin monen mielen haljuksi ja tunnelman kireäksi. Jotta jaksaisimme, niin meillä jokaisella on tärkeä tehtävä maskeista ja turvaväleistä huolehtimisen ohella: ollaan toisillemme ystävällisiä.

Hymyä ei ehkä maskin takaa kunnolla näe, mutta poskipäiden nousun ja kirkkaat silmät kyllä, samoin kuin aistii äänen sävyn. Sellaisella on valtava perhosvaikutus. 

Kun kauppajonossa pyytää perässä tulijalta hieman lisää turvaväliä ystävällisellä äänellä, viesti menee varmasti paremmin perille kuin kiukutellen tiuskaistu tokaisu.

Samalla tällainen kertautuu myönteisellä tavalla monessa kohtaa perässä tulijan elämässä: hän muistaa pitää turvaväliä seuraavan kerran kassajonossa ja vastaa jollekulle jotakin jossakin myönteisempään sävyyn, kun ei ole kauppakäynnistä ärsyyntynyt. Se lisää taas hyvää oloa jossakussa toisessa.

Tornionlaakso voisi olla paitsi suurten, niin myös pienten asioiden esille panija, hyvän mielen toteuttaja, some-kuvien kärkipäätä. Ideoita on varmasti määrättömästi, kun ei tukahduteta niitä.

Esimerkiksi aurinkoisia ja muita pirteitä kuvia voisi maalata katujen ja pihojen asfalttiin. Tai maalataan porukalla viemärinkansiin aurinkoja. Keltaista kanteen ja sille sirkeät silmät hyvän mielen hymyn kanssa.

Tai miltä kuulostaisi rakastavaisten penkki? Siis sellainen ihan tavallinen kävelyalueiden varsilta löytyvä penkki, joka voitaisiin nimetä romanttisesti vaikkapa suukottelupenkiksi tai että ”Tällä penkillä saa istua vain, jos halaa rakkaintaan ja pitää häntä kädestä.”

Takuuvarmasti syntyy hyvää mieltä ja hymyjen selfiepaikkoja. Some räjähtää, Tornionlaaksosta puhutaan.

Kuka avaa pelin? Kunta? Seurakunta? Yritykset? Yhdistykset? Kaikki yhtä aikaa, ja yhdessä.

Mielikuvitus kannattaa päästää vauhtiin. ”Hulluimmat” ideat ovat usein nerokkaimpia. Eikä ainakaan ensimmäistä purnaajaa kannata uskoa, että taas on hommat tehty väärinpäin.

Palataan sinne kassajonoon. Emme ehkä koskaan tule tietoiseksi niistä pienistä arjen hyvistä asioista, jotka siellä lähtivät liikkeelle maskihymyn ja ystävällisen sanan muodossa. Eikä meidän tarvitsekaan. Olemme jo tehneet oman osuutemme. Hyvä on jo lähtenyt kiertämään.

Tämä kaikki on meistä kiinni.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?