Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Kissavideoita ladataan nettiin miljoonittain. Niiden katsojamäärät lasketaan kymmenissä miljardeissa.

Kissavideoiden katsominen herättää myönteisiä tunteita. Katsojat kokevat itsensä energisemmiksi, työt luistavat. Tuokioksi elämän tylsyyskin hälvenee. Ahdistuneisuus vähenee, eikä surukaan ole ihan lohdutonta, ainakaan hetkellisesti.

Kissa yhdessä muiden eläinlajien kanssa on herättänyt filosofit pohtimaan eläimen olemusta. Descartesin mukaan eläimet ovat kuin alkeellisia koneita, joilla ei ole kykyä kokea asioita samoin kuin ihmisellä.

Kautta filosofisukupolvien eläin on nähty suhteessa ihmiseen vähäisempänä ja puutteellisena. Ihmisen ylivertaisuuden edessä eläin on nähty vajavaisena niin itsetietoisuutensa, järkensä kuin kielensäkin suhteen.

Eläinten käyttäytymistiede on antanut vahvaa tutkimusnäyttöä eläimen kyvystä tiedostaa olemassaolonsa. Uutisia ja sosiaalisen median keskusteluja seuratessa herää puolestaan epäilys oman järkemme olemassaolosta. Jokainen eläimenomistaja tietää, kuinka hienovaraisesti ja omaa kieliopillista logiikkaansa noudattaen kotieläimemme viestivät.

Ranskalainen jo edesmennyt filosofi Derrida kääntää näkökulmamme päälaelleen. Hän heräsi pohtimaan ihmisen ja eläimen erilaisuutta tai samuutta, kun hän tunsi häpeää ollessaan alasti kissansa katseen alla.

Hänen mukaansa ihmisen erottaa eläimestä se, ettei eläin tiedä, mitä siltä puuttuu. Sen vuoksi vain ihminen on aidosti alaston.

Derrida pohtii, ettemme ole koskaan täysin läsnä itsellemme, ja sen tiedostaminen vainoaa meitä. Emme koe olevamme kokonaisia. Derridan mukaan juuri tämä herättää meissä myötätunnon toisen, eläimenkin kärsimystä kohtaan.

Eläinsuojeluilmoitukset ovat lisääntyneet huomattavasti kuluneen vuoden aikana. Suurin huolenaihe on lisääntynyt eläimiin kohdistuva väkivalta. Eläinten kohtelussa heijastuu omaa vointimme, oman maailmamme rikkinäisyys.

Kadehdimme kissoja, niiden omaehtoisuutta ja leikkisyyttä. Emme voi täysin hallita niitä. Kesyinäkin ne salaavat osan itsestään. Ne venyttelevät nautinnollisesti ja nauttivat rauhasta. Kissavideot ovat lohduttava pakopaikka, joita katsellessamme näemme itsemme sellaisina, kuin haluaisimme olla. Niissä maailmamme on ehyt ja kokonainen.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?