Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Sosiaalisen median informaatiovyöry yhdistettynä alati päivittyviin nettiuutisiin saa maailman näyttämään mieltä ja järkeä vailla olevalta entisaikojen hullujenhuoneelta.

Musiikki soi, nauru raikaa. Kuvat vaihtuvat kaleidoskoopissa, eikä kuolemaa ole.

Haluaisin hypätä kyydistä pois, vaimentaa pääni ulko- ja sisäpuolella vellovat aallot, ja herätä lapsuuteni kesiin.

Uutisvirtaa selatessani mieleeni nousee väistämättä kysymys kaiken mielekkyydestä. Jäätiköt sulavat odotettua nopeammin, lajikato kiihtyy, vedet, maat ja ilma ovat kuluttamisen hypermarketteja. Poliittiset virkanimitykset säilyvät maan tapana.

Virkamiehet kompuroivat ja selittelevät mustaa valkoiseksi ja päinvastoin. Puukot heiluvat nuorten käsissä, ja vanhukset kärsivät yksinäisyydestä. Nyt odotetaan koronan väistyvän, jotta kulutus voisi elpyä vähintään entisille jengoilleen.

The show must go on.

En ole tuntemusteni kanssa yksin. Eksistentiaalinen ahdistus on universaali ilmiö, joka on paisunut jopa epidemiaksi.

Rikkaissa maissa ihmiset kokevat elämänsä merkityksettömämmäksi kuin köyhemmissä maissa.Sen juurisyiden arvellaan olevan yksilöllisyyttä korostavassa länsimaisessa kulttuurissamme. Meitä kehoitetaan tämän sekamelskan keskellä voimaantumaan yksilöinä, nauttimaan ja olemaan onnellisia. Sooloseksikin on tie taivaaseen.

Filosofi Frank Martelan mukaan kadotimme ensin yhteyden toisiin ihmisiin. Tämä katkos on johtanut meidät kyseenalaistamaan nyt oman elämämme.

Katsoin vuonna 1989 filmatun elokuvan Pyreneitten vuoriston lammaspaimenista ja heidän vuodenkierrostaan. Elokuva toi esiin, mitä me olemme menettäneet kaiken yltäkylläisyytemme ja vaurautemme keskellä; yhteisöllisyyden, vaatimattomuuden ja kiitollisuuden.

Paimenten yhteys luontoon näyttäytyi sekä äärettömän kauniina ja seuraavassa hetkessä armottomana ja ankarana. Verratessani omaa elämääni heidän vaatimattomiin majoihinsa, tunsin itseni hyvin köyhäksi.

Martela kiteyttää oivallisesti kyselymme ja hapuilumme. Elämän merkitys ei löydy ulkoapäin annetusta tarkoituksesta, vaan sisältä päin koettavasta merkityksestä. Hänen mukaansa elämän tarkoitus on tehdä itselleen merkityksellisiä asioita siten, että tekee itsestään merkityksellisen muille ihmisille. Ihminen on me.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?