Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Nainen istuu kahvipöydässä ja kertoo vuosia kestäneestä helvetistään. Kipu levitti hänen eteensä polun, jolla oli harvoin jos koskaan kesän väriloistoa ja pääskyjen kujerrusta. Päinvastoin, polkunsa kulki rakassa marraskuisena loputtomana yönä. Kiitollisuus on kirkastanut naisen katseen. Kärsimys on antanut elämän syvempänä takaisin.

Mies ohentaa taltalla puupalaan kuviota. Silkinohuet puulastut kuin lapsen kiharat leviävät pöydälle. Harmaantunut parta kehystää kasvoja, joihin kuljetut kilometrit ovat painaneet polttomerkkinsä. Työtä tehneet kädet uurtavat puuta tarkoin.

Mies nostaa välillä puunpalan ja tarkastelee työnsä jälkeä. Hän on sulkeutunut maailmaansa, ei kuule puhetta. Vanha seinäkello heläyttää tasa- ja puolituntisia. Yhtäkkiä mies toteaa, että lapsena hän sai omenoita vain jouluna.

Naisen elämässä on ollut raskaita ja epävarmoja vaiheita, mutta nyt näyttää seesteisemmältä. Hän kertoo puhelimessa, että hänellä on turvallinen olo.

Mies laulaa vanhaa kansanlaulua edesmenneen ystävänsä muistoksi. Taustalla piano syventää sanomaa. Suomalainen requiem, koruton ja karuudessaan viiltävä oman yltäkylläisyytemme ja itsestäänselvyyksiemme maailmassa.

Nainen kertoo nähneensä kolmena yönä painajaisia. Vieraan ihmisen kasvot olivat ilmestyneet unissa, tunnelma oli uhkaava. Siunasin itseni ja lähimmäiseni, se auttaa, hän kertoo.

Miehen pakettiauto on täynnä tavaraa suloisessa sekamelskassa. Sellaisista autoista ei julkaista nelivärimainoksia. Miehen kasvot taittuvat virneeseen, joka houkuttelee muidenkin kasvot kohti valoa. Kaikki on hyvin. Porot on ruokittu.

Vanha nainen on päässyt sairaalasta kotiin leikkauksen jälkeen. Pääsiäistä varten hän haluaisi kaupasta mämmiä ja kermaa.

Hintelä mies kulkee kävelytiellä kumarassa ja kuin olemistaan anteeksipyydellen ohiajavien autojen heittäessä kuravettä kulkijan tielle.

Nainen kirjoittaa, että pelastus häämöttää raskaan työrupeaman jälkeen. Ajatus hyydyttää hänen vauhtinsa, miten jaksaa maaliin asti. Hengittäminenkin tuntuu raskaalta.

Pääsiäisen mestariteokset, Bach, Händel, Mozart, piirtävät yhteisiä ääriviivojamme ja soittavat ihmisyyden kieliä. Pääsiäisen sanoman äärellä me kaikki olemme linkittyneet toisiimme.

Siunattua juhlaa!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?