Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Vanhat hirsitalot kauniine ikkunapuineen ja taidokkaine viimeistelyineen saavat sydämeni sykähtämään. Niiden estetiikka on säilynyt kauniina vuosikymmenistä ja -sadoista toiseen. Talot huokuvat maalaisaateliston hiljaista ja jäyhää viehätysvoimaa muovin ja elementtirakentamisen sekametelisopan keskellä.

Villan matka langoiksi ja edelleen vaatteiksi, ryijyiksi tai huopatossuiksi oli pitkä ja käsin tehtynä työläs ja aikaavievä. Rautakautisen naisen pukuun upposi noin 30 kilometriä kerrattua villalankaa. Hyvä kehrääjä teki lankaa likimain 60 metriä tunnissa.

Ennen kun maito muuttui kotikonstein voiksi ja juustoksi, sitä piti käsitellä moneen kertaan.

Nostan henkisen hattuni ja kumarran. Ihmettelen, kuinka monta tuntia entisajan ihmisillä olikaan vuorokaudessa, ennen sähköä ja härpäkkeitä.

Kunniamerkit jaetaan nyt kilpailussa, kuka on kiireisin. Ihmisen arvo mitataan sillä, kuinka kiireinen hän on.

Hoppua on tosin pitänyt ennenkin. Sokrates varoitteli aikoinaan kiireisen elämän kuivuudesta.

Niin aika kuin kuolemakin ovat täydellisen tasa-arvon airueita. Vuorokaudessa oli tunteja satoja ja tuhansia vuosia sitten yhtä paljon kuin meillä nyt.

Multitaskaaminen eli suomeksi sanottuna paikallaan hyrrääminen ja näennäinen yritys hoitaa monta hommaa samanaikaisesti on työpaikkailmoitusten perusteella työntekijän kyvykkyyden mittareista tärkeimpiä.

Ongelmamme eivät ole vuorokauden vähäiset tunnit. Se on suuntamme puute. Päivittäinen kompassineulamme pyörii ja säntäilee holtittomasti pienten sammutettavien tulipalojen perässä. Laadun käsitettä on jouduttu muokkaamaan. Aitoon laatuun ei ole enää varaa ja aikaa.

Ajan hupenemisesta huolestuneille on tarjolla mitä moninaisempia ajanhallinnan oppaita. Pelkistettynä kyse on asioiden tärkeysjärjestyksestä. Se muovautuu omien arvojemme mukaisesti. Kalenteri voi täyttyä ”roskapostista”, merkityksettömistä ja näennäisen tärkeistä hommeleista. Laatutyöhön voisi varata viikosta päivän tai yltiörohkeasti jopa kaksi, jolloin tehtävälistalla on vain merkityksellisiä työtehtäviä – ja tyhjää tilaa ajattelulle ja ihmettelylle.

Japanilainen sananlasku kehoittaakin ihailemaan kirsikankukkia nyt, sillä myrskytuuli saattaa tempaista ne mukaansa yön aikana.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?