Toimittaja: Minna Siilasvuo

Kun kuulin, että kuntavaalit siirretään kesäkuulle, ensimmäinen tunteeni oli pettymys. Olen aina vain innoissani vaaleista: mietin perusteellisesti, kuka saa arvokkaan ja ainutkertaisen ääneni.

Puntaroin ehdokkaan mielipiteitä ja uskottavuutta, epäröin, löydän jonkun uuden näkökulman, muutan mieleni, pohdin taas ja kuuntelen ehdokkaiden puheita tarkoin korvin. Kuntavaaleissa ehdokkaan puoluekannalla on häviävän pieni merkitys.

Lopullisen päätöksen teen usein vasta äänestyskopissa. Tänä vuonna siis kesäkuussa. Ehkä.

Alun pettymyksen hälvettyä olen alkanut nähdä asian hyvät puolet. Kesäkuussa voi olla jo kesä, enkä ole koskaan äänestänyt kesävaaleissa. Siitä voi tulla jotakin aivan uutta ja erilaista.

Jos kaikki menee hyvin, kesä voi tarjota eri puolueille oivat mahdollisuudet järjestää vaalitilaisuuksia ulkona, monin tavoin koronaturvallisesti. Ehkä pääsemme nauttimaan vaalimakkaroita heleässä auringonpaisteessa luodaten ehdokkaiden mielipiteitä asiasta kuin asiasta.

Arvokkaat vaalikahvit voidaan ehkä juoda äänestyspaikan pihamaalla ruohon vihertäessä, lintujen laulaessa ja auringon paistaessa. Odotukseni kesävaaleja kohtaan ovat eittämättä suuret.

Ennen kuin tähän onnelaan päästään, täytyy selvittää monta tärkeää asiaa. Onko tilanne hallituksen vika vai ansio? Onko EU:lla sormensa pelissä? Tulkittiinko THL:n esimerkkilaskelmia väärin? Kenen SYYTÄ tämä kaikki on?

Vaalien siirtämisestä on tehty useita kanteluita. Monella suulla on huudettu, että demokratia vaarantuu. Haluaisiko joku kertoa minulle, miten?

Maalaisjärjellä ajateltuna pitäisi käydä ihan päinvastoin. Aika iso osa ainakin riskiryhmäläisistä on saanut 13. kesäkuuta mennessä koronarokotteen ja vieläpä tehosteenkin. Muutenkin pandemian arvellaan vetävän vähän henkeä kesän aikana, tosin mahdollisesti vain vauhdinottoa varten.

Kai silloin uskaltaa lähteä vaaliuurnille paremmin kuin nyt, kun joka päivä uutisoidaan kasvavista tartuntamääristä ja uusista kuolemantapauksista? 

Kieltämättä maalaisjärki on suhteellinen käsite. Ruotsissa, missä koronaan on kuollut jo yli 13 000, järjestettiin viikonloppuna koronarajoitusten vastainen mielenosoitus, johon osallistui satoja ihmisiä. Heidän mielestään korona on valhetta alusta loppuun. Mitään virusta ei edes ole.

Toivottavasti tämä tieto lohduttaa koronaan kuolleitten omaisia.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?