Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

… muusikko J. Karjalainen kyseli aikoinaan. Hän antoi vaihtoehtoja. Ne miehet, joita koko valtakunta arvostaa. Ne naiset, jotka saavat tosi työstä palkintonsa.

Monikansalliset konsernit ja finanssisektori ovat ottamassa ja ottaneet valtioille ja kunnille kuulunutta valtaa. Niiden ylivalta on luomassa poliittista tyhjiötä. Finanssikapitalismin on annettu kahmia lähes rajattomasti sitä valtaa, mikä aikaisemmin kuului kansallisvaltioille.

Tämä on nähty ennenkin. 1920-luvun loppupuolella läntinen maailma eli holtittoman globalisaation nousuhumalaa. Tilanne oli tuolloin ja on yhä suora syöttö äärioikeiston lapaan.

Pikakirjoittaja Brunhilde Pomsel työskenteli Saksan propagandaministeriössä 1930-luvulla. Asemastaan huolimatta hän ei kertomansa mukaan tiennyt asioiden todellista tilaa, eikä ollut mielestään osasyyllinen hirmutekoihin.

J. Karjalaisen mukaan sankareita ovat kaikki, ”kun oikein silmiin katsotaan”.

Mekään emme tiedä, koska emme halua katsoa. Olemme välinpitämättömiä ja mukavuudenhaluisia. Trumpin vaalinäytelmä oli lähinnä kuumottavan viihdyttävää katsottavaa. Euroopassa äärioikeisto pyrkii käymään hakuilla ja puskutraktoreilla demokratian ytimiin. Hullun touhua, sanomme, mutta onneksi suoratoistopalveluista tulee hyviä elokuvia.

Pohjalainen sanoisi, että toreski on tarpeheksi. Arki on riittävän kuormittavaa ettemme jaksa tuhlata energiaamme liian monimutkaisten asioiden miettimiseen. Sitä paitsi, eihän yksi ihminen voi muuttaa mitään.

Ihmisyyden ytimestä löytyy ajoittain suunnatonta ja pyyteetöntä rohkeutta seisoa omalla paikallaan, katsoa kohti ja nähdä. Historia on tästä loistava esimerkki.

Sankareita ovat he, jotka tosi paikan tullen pelkäävät, J. Karjalainen jatkaa.

Rohkeudella voi olla ankara hintalappu. Totalitaristisissa valtioissa hintana voi olla kuolema. Meillä se voi olla työpaikan menetys, poliittisen ryhmäkurin tukkapölly tai ystäväpiirin ulkopuolelle jääminen. Rohkeudella voi ansaita kyseenalaisia leimoja otsaansa.

Emme tarvitse työkokemusta 1930-luvun Saksan propagandaministeriöstä tai Yhdysvaltain senaatista, missä käsitellään entisen presidentin virkarikossyytettä voidaksemme osoittaa rohkeutta. Kykyä katsoa ja nähdä kysytään meiltä arjessamme, päivittäin.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?