Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Piipahdimme mieheni kanssa lounaskahvilassa Rovaniemellä. Kiinnitimme huomiota paikan levottomaan värien ja erilaisten pintojen sekametelisoppaan.

Mieheni arveli sisustuksen olevan harkittua. Ei ole tarkoituskaan, että asiakkaat jäisivät sinne lorvimaan pikaisen lounaan tai tusinakahvin jälkeen.

Värit saavat eri kulttuureissa erilaisia merkityksiä. Ne symboloivat tunteita ja ilmiöitä rakkaudesta vihaan, syntymästä kuolemaan.

Tietyt värit kuuluvat vuodenkiertoon. Harva meistä on niin innovatiivinen, että kattaa joulupöytään iloisen keltaista värimaailmaa, ehkä ripauksella turkoosia. Vierailla olisi ihmettelemistä, jos pääsiäis-
aterialle olisi katettu sinisen ja mustan sävyjä.

Kauppa on osannut hyödyntää värien psykologisia vaikutuksia vuosikymmenet. Punaisen kerrotaan nostattavan ruokahalua ja lisäävän ostoinnokkuutta. Oranssikin on mainostajien ammatillinen lempiväri. Keltainen pursuaa iloa ja nuoruutta, siispä kassan kautta kotiin.

Väreillä on vahva sanoma eri uskonnoissakin. Islamissa vihreä on hyvin merkittävä väri, eikä sitä käytetä arkipäiväisiin juttuihin. Vanhassa Testamentissa Jumalalla on tarkka värisilmä. Hän määräsi telttamajan väreiksi purppuranpunaisen, helakanpunaisen, punasinisen, valkoisen ja kullan.

Väreihin on ladattu vahvoja poliittisiakin merkityksiä. Muistamme hyvin Neuvostoliiton punaisen lipun ja meilläkin punaiset huivit kaulassaan kulkeneet pioneerit. Kiinan punainen lippu edustaa edelleen omalaatuista kommunistista voimaa. Ruskeapaidat olivat natsi-Saksan taistelujoukkoja. Mustat paidat yhdistivät puolestaan Italian fasisteja.

Lapuan liikkeen värivalinta oli sini-musta. Liikkeen nuorisojärjestö Sinimustat sai nimensäkin kyseisistä väreistä. 

Sinimusta liike -puoluehanke rekisteröitiin viime vuoden lopussa. Muutama viikko sitten varattiin myös sinimusta.fi-verkkotunnus. Kyseinen väriyhdistelmä on muuttunut kirkuvan punaiseksi ajankohtaisuutensa vuoksi. 

Media uutisoi, sosiaalinen media kohisee ja politiikan tutkijat miettivät, voiko jokin väri vapautua historian taakastaan, vai puhaltavatko kyseisen värin kantajat tietoisesti pölyt värin takana olevan ideologian päältä. Pelle Miljoonahan todisti aikoinaan, että Vaatteet on mun aatteet.

Värillä lienee edelleen väliä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?