Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Olemme seuranneet jännityksellä ja kauhistuneina Yhdysvaltojen poliittisen tilanteen kärjistymistä. Maa on jakautunut kahtia. Keskustelun, huutamisen ja sättimisen ohella aseetkin ovat jo puhuneet.

Syystä, jonka vain netin algoritmit tietävät, sain Facebook-tililleni linkin silmäni avanneeseen keskusteluun. Uteliaisuudesta hakeuduin vakoilemaan muitakin vastaavia nettikeskusteluja.

Se, mitä kauhistelemme toisaalla, on totta meilläkin. Pelaamme netissä lähes yhtä kiivasta poliittista lätkää kuin Yhdysvalloissakin, vailla pelisääntöjä. Jäähyjä ei jaella, ja takaapäin taklaukset laitaan osoittavat vain rohkeutta ja hyvää pelisilmää.

Keskusteluketjun kiivaudesta voisi päätellä Suomen olevan Yhdysvaltojen 51. osavaltio.

Saamani linkin takana keskusteltiin – anteeksi, huudettiin – heidän tilanteestaan. Osasta omia politiikkojamme oli yllättäen tullut osa amerikkalaista politiikkaa, ja myös päinvastoin.

Donald Trumpin poliittisesta perinnöstä oltiin puolesta ja vastaan. Keskustelijoille lyötyjen lääketieteellisten diagnoosien suuresta määrästä päätellen paikalla täytyi olla läsnä lukuisia (vale)psykiatrejakin.

Keskustelun kiivauden vuoksi mielessäni heräsi epäilys, olivatko sanataiteilijat syöneet sopimattomia sieniä tai popsineet pikkusen liikaa anabolisia steroideja.

Sairauden nimi on polarisaatio, eli suomeksi poteroituminen. Kuten muistamme Tuntemattomasta sotilaasta, poterosta näkyvyys on kehnonlainen ja katsantokulma kapea. Jos sieltä kurkottaa liian ylös, voi tulla ammutuksi alas.

Niin Yhdysvalloissa kuin meilläkin kehitys on kulkenut jo vuosia kahtiajakautumisen suuntaan.

Sairauden syyt ovat moninaiset. Meilläkin eriarvoistuminen on lisääntynyt ja köyhyys yleistynyt. Juurettomuus ja toisaalta rajaton yksilökeskeisyys luovat hedelmällistä kaikupohjaa tällä hetkellä vielä sanojen tasolle pidättäytyneeseen huutamiseen ja toistemme päälle räkimiseen.

Hoitamattomana sairauden seuraukset ovat vakavat. Mielipiteillä on taipumus radikalisoitua ja toisessa ääripäässä maltillistua. Joukossa tyhmyys tiivistyy.

Sosiaalisen median kieli on ajautunut kauas kohteliaisuus- ja sovinnaisuussäännöistä. Olemmeko mekin kohta tilanteessa, missä sairaus ei parane enää pipin päälle puhalluksella?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?