Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Vietin jouluna leppoisia hetkiä selaten netissä eläinvideoita. Erityisen koskettavia olivat videot, joissa ihmiset pyyteettömästi ja omankin turvallisuutensa vaarantaen pelastivat eläimiä loukuista, palavista talleista, avannoista ja ihmisten luontoon jättämistä rojuista.

Liikutuin myös videoista, joissa kissa- tai koiraemot kantoivat vastasyntyneitä pentujaan turvaan tai pyysivät ihmisiä auttamaan siinä. Oletusarvoni oli, että videoita kuvannut ihminen on turvaamassa kuvaamiensa eläinäitien ja lastensa selviytymistä. Eräässä Suomessa kuvatulla videolla hirvimiehet soutivat pelastamaan jääriitteeseen jumittuneen heille vieraan koiran, joka olisi menehtynyt ilman apua.

Tyttäreni julkaisi Instagram-tilillään viestin uudenvuodenaattona. Hän kertasi kuluneen vuoden aikana kokemiaan ilonaiheita. Hän kertoi olevansa paljosta kiitollinen ja luetteli pitkän rimpsun asioita ja tapahtumia, jotka olivat rikastuttaneet hänen elämäänsä viime vuonna.

Listalla oli mukana pitkiä puhelinkeskusteluita, aamu-uinteja keväisessä järvessä, chia-sämpylöitä ja syventymistä kirjoihin, opiskeluun ja musiikin kuunteluun. Iso ilon aiheensa oli toipuminen jalkaleikkauksesta sekä ajoittain ennätyspitkät ja hyvät yöunet. Hän kertoi myös kokeensa suunnatonta riemua kasvotusten kohtaamisista. Hän oli saanut tehdä merkityksellisiä töitä ”huipputyökavereiden” kanssa, jotka olivat tehneet tyttäreni päivistä inspiroivia etänäkin.

Mieheni sai joululahjaksi kirjan Hyvän historia. Kirja nostaa ihmiskunnan kompuroivan ja pahuuteen herkeästi langenneen historian uuteen valoon.

Teos luo myönteisempää ihmiskuvaa ja nostaa taipaleestamme tietoisuuteemme kohtia, jolloin olemme valinneet varjon sijasta valoa.

Kirjailijan sanoma on yksinkertainen: useimmat ihmiset ovat kunnollisia. Teoria sivistyksen ohuesta pintakerroksesta, jonka alla olemme toisiamme raatelevia petoja, osoittautuu virheelliseksi.

Yksi syy väärille tulkinnoille löytyy yllättävältä taholta, uutisista. Kirjailijan mukaan ne ovat aikamme yksi suurimpia riippuvuuksia ja jopa huumetta, jota syötetään lapsillekin. Ne ovat vinouttaneet meidät huomaamaan huonon herkemmin kuin hyvän.

Uuden edessä luottakaamme hyvään ja toivokaamme tästä vuodesta yhteisesti valoisaa!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?